Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türkiye Delegasyonu Başkanı ve Dışişleri Komisyonu Üyesi AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Talip Küçükcan İngiltere Parlamentosu’nda 15 Temmuz ve Türkiye-AB İlişkileri üzerine bir konuşma yapmak üzere Londra’ya gitti.
Milletvektili Küçükcan yaptığı yazılı açıklamada 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türk dış politikasına yakın ilgi duyulduğunu, bu bağlamda Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin alacağı şeklin merak edildiğini belirterek İngiltere Parlamentosu’nda Daily Sabah Center for Policy Studies ve Democracy for All Initiative tarafından Londra’da 7 Aralık 2016’da ortaklaşa düzenlenecek panelde 15 Temmuz sonrası Türk dış politikası ve Türkiye-AB ilişkilerinde gelinen son noktayı anlatacağını belirtti. Küçükcan, İngiliz parlamenterler, düşünce kuruluşu üyeleri, gazeteciler ve aydınların katılacağı toplantıda Türkiye’nin ABD, Rusya ve AB ile ilişkilerini değerlendireceğini, Ortadoğu politikalarındaki gelişmeleri anlatacağını söyledi.

"Dostların sayısını artırmak ve FETÖ liderlerinin iadesi öncelikler arasında"
Milletvekili Küçükcan açıklamada, 15 Temmuz sonrası dış politika öncelikleri arasında komşularla sıfır sorun ilkesinin bir başka boyutunu ifade eden düşmanların sayısını azaltmak ve dostların sayısını artırmak ilkesiin ön plana çıktığını, ayrıca FETÖ mensuplarının iadesi konusunda dost ve müttefik ülkeler nezdinde girişimlerin de öncelikli konular arasında yer aldığını muhataplarına anlatacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın FETÖ okullarının kapatılması ve darbeyi planlayan ve destekleyen örgüt üyelerinin iadesi konusunda önemli çalışmalar başlattığını belirten Milletvekili Küçükcan, uluslararası muhataplarına konuyu hatırlatıp destek beklediklerini ifade edeceğini belirtti.
Milletvekili Küçükcan, İngiliz Parlamentosu’nda yapacağı konuşmada Türk dış politikasının insani yönü üzerinde duracağını belirterek "Suriyeli göçmenler başta olmak üzere dünyada en fazla göçmen barındıran ülke Türkiye. Bu insani politikayı dünyaya anlatacağız. Türkiye üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirirken Avrupa Birliği şu ana kadar sorumluluk ve yük paylaşımında çekingen davranıyor. Bunun siyasi sonuçları üzerinde duracağız. Avrupa’ya ahlaki, vicdani ve siyasi sorumluluklarını hatırlatacağız" dedi.

"Terör örgütleri bütün ülkeler için tehdit"
Küçük, "PKK, DEAŞ ve FETÖ gibi bölgesel ve küresel yapılanmaları ve eylemleri olan terör örgütleri ile mücadele işbirliğinin önemini vurgulayacağız. Türkiye’nin güvenliği NATO ve Avrupa’nın da güvenliği demektir. Türkiye’ye yönelik saldırıların aynı zamanda NATO ve Avrupa için de tehdit teşkil ettiğini gündeme getireceğiz. Türkiye-AB ilişkilerinde ise tam üyeliğin bizim için stratejik bir hedef olduğunu ancak özellikle Avrupa Parlamentosu’nda bu konunun öneminin yeterince anlaşılamadığını dile getireceğiz" şeklinde konuştu.