Adana’da bayram tatili süresince alınan trafik tedbirleri kapsamında, şehir içi ve şehirlerarası yollarda helikopter ve drone ile havadan trafik denetimleri yapılarak olası kural ihlalleri, trafik kazaları ile araç yoğunluğu nedeniyle ulaşımın aksadığı yollara anında müdahale edileceği bildirildi.

Adana Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, özellikle uzun tatil sürelerinin olduğu bayramlarda vatandaşlar yakınlarını ziyaret etme, hasret giderme amacıyla daha çok seyahat ettiği, alınan tüm trafik tedbirlerine rağmen yol kullanıcılarının trafik kurallarına yeterince uymamaları nedeniyle bayram tatillerinde her yıl binlerce vatandaşın yaralandığı, yüzlerce vatandaşın da hayatını kaybettiği vurgulandı.

Her yıl yaşanan bu olumsuz tablonun ortadan kaldırılması için vatandaşların gidecekleri yerlere güvenle ulaşabilmeleri için trafik kurallarına azami ölçüde uymaları gerektiği kaydedildi.

Açıklamaya göre, Ramazan Bayramı nedeniyle yol kullanıcılarının güvenle seyahat etmelerini sağlamak amacıyla, şehir içi ve şehirlerarası yollarda gerekli güvenlik tedbirlerinin yanı sıra ek tedbirler de alınmış, bu tedbirler etkin ve eksiksiz olarak bayram süresince uygulanacak.

Alınan trafik tedbirleri kapsamında, şehir içi ve şehirlerarası yollarda helikopter ve drone ile havadan trafik denetimleri yapılarak olası kural ihlalleri, trafik kazaları ile araç yoğunluğu nedeniyle ulaşımın aksadığı yollara anında müdahale edilecek. Alınan trafik tedbirlerin yanı sıra yol kullanıcılarının da trafik kazalarından korunmaları ve güven içinde seyahat etmeleri için gerekli tedbirlerini almaları ve trafik kurallarına eksiksiz uymaları son derece önemli. Bu amaçla, yola çıkmadan önce mutlaka araçların gerekli bakım ve onarımları yaptırılmalı, özellikle araçlarda bulunan lastikler 3 mm diş derinliğinin altına düşmüş ise değiştirilmelidir.

Yollarda araç yoğunluğunun fazla olacağı dikkate alınarak, yola çıkmadan önce sürücünün dinlenmesi uykusuz ve yorgun araç kullanmaması gerekmektedir.

Uzun seyahat sürelerinde yol üzerinde bulunan dinlenme tesislerinde ya da petrol istasyonlarında araçtan inerek en az 30 dakika dinlenilmelidir.

Şehir içi ve şehirlerarası yollarda izin verilen hız sınırlarına uyulmalı, aşırı hızdan kaçınılmalıdır. Önemli olan sevdiklerimize erken ulaşmak değil güven içinde ulaşmaktır. Örneğin otomobiller için izin verilen şehir içi yollarda 50 km, şehirlerarası iki yönlü yollarda 90 km, bölünmüş yollarda 110 km ve otoyollarda 120 km hız sınırına mutlaka uyulması gerekmektedir.

Seyir halinde araçlar arasında en az hızın yarısı kadar metre takip mesafesi bırakılmalı, olumsuz hava ve yol koşullarında bu mesafe iki katına çıkarılmalıdır. Kol ve grup halinde seyreden araç sürücüleri ise diğer araçların güvenle girip çıkabileceği mesafede takip mesafesi bırakmalıdır.

Üzücü trafik kazalarına meydan vermemek için hatalı sollama yapılmamalı, sollama kurallarına eksiksiz uyulmalıdır. Görüşün ve yol durumunun uygun olmadığı yerlerde kesinlikle sollama yapılmamalıdır.

Sürücüler alkollü iken kesinlikle araç kullanmamalı. Alkolün sürücü üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle trafik kazası ihtimalini önemli ölçüde artırmaktadır.

Emniyet kemeri her mesafede ve şartta araç içerisinde bulunan sürücü ve yolcular tarafından mutlaka takılmalıdır. Emniyet kemeri, trafik kazalarında ölüm ve yaralanmaları yüzde 40 oranında azaltmaktadır.

Araç kullanırken sürücülerimizin cep telefonu kullanmamaları gerekmektedir. Cep telefonunun kulaklıkla kullanılması cep telefonunun olumsuz etkilerini azaltmaktadır. Görüşmeler, araçta bulunan yolcular tarafından yapılmalı, zorunlu hallerde araçlar güvenli yerlerde durdurularak görüşmeler yapılmalıdır.

Gece yolculuklarında ışık donanımları eksiksiz olmalı ve ışıkları kullanma kurallarına tam olarak uyulmalıdır.

Şehirlerarası yollarda sürücülerimizin mecbur kalmadıkça karayolu üzerinde duraklamamaları, durmak zorunda kalındığında ise araçlarını bankete almaları ve gerekirse en az 150 metreden görülebilecek şekilde işaretlemeleri gerekmektedir.

Kavşaklara yaklaşırken hız azaltılmalı, dönüş yapılacak şeride şehir içinde en az 30 metre, şehirlerarası yollarda en az 150 metre önceden girilmelidir.

Yollarda bulunan işaret ve levhalara mutlaka uyulmalıdır.

Özellikle şehir içi yollarda yaya trafiği artacağından yayalara karşı daha fazla duyarlı olunmalı, yayalar da trafik kurallarına mutlaka uymalıdır.

Acil durumlarda, 112 Acil Yardım, 155 Polis İmdat, 156 Jandarma telefonları aracılığı ile yardım istenmelidir.

Şehir içi ve şehirlerarası yolculuklarda zorunlu olmadıkça toplu taşıma araçları kullanılmalıdır."