Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Çukurova Bölge Temsilcisi H. Yaşar Gündoğdu, asgari ücretin geçim ücreti olmaktan hala çok uzak olduğunu ifade ederek, asgari ücretin 2017 yılında net 2 bin lira olması gerektiğini söyledi.
Gündoğdu, DİSK’e bağlı sendika temsilcilerinin katıldığı basın toplantısında asgari ücretin Asgari Geçim İndirimi (AGİ) dışında hesaplanılması gerektiğini belirterek, “Mevcut uygulamada asgari ücret AGİ yoluyla kademeli olarak vergiden muaf tutulmaktadır. Evli ve 5 çocuklu çalışan tümüyle vergiden muaf olabilmektedir. Ücretin asgari ücret bölümü tümüyle vergiden muaf tutulmalıdır. AGİ devlet tarafından sağlanan bir destektir. Maaşlar hesaplanırken AGİ hesaba katılmamalıdır” diye konuştu.
Asgari ücretin dolar karşısında eridiğini vurgulayan Gündoğdu, “2008 yılı başında 414 dolar olan asgari ücret, 2016 Kasım ayı itibariyle 377 dolara geriledi. En düşük memur maaşı şuanda 2 bin 517 lira. Bu rakam memur maaşlarının yüksek olduğunu değil, asgari ücretin düşük olduğunu gösterir. 2017 yılında tek bir işçinin asgari yaşam maliyeti 2 bin TL olacaktır. Türkiye’de asgari ücret geçim ücreti olmaktan hala çok uzaktadır ve ücretler asgari iken eşitsizlikler azamidir. Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) uygulamasının ücretleri aşındıracağını dikkate aldığımızda 2 bin TL net asgari ücret gerçekten asgari bir taleptir” dedi.