Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, Gülen Yüzler Semt Kreşi’ndeki çocukların velilerine sağlıklı beslenme konusunda bilgiler verdi.
Kreşte velilerle buluşan Diyetisyen Gündüz, çocukların nasıl beslenmesi gerektiği konusunda velileri bilgilendirdi ve onların merak ettikleri soruları cevaplandırdı.
“Beslenme; büyüme ve gelişmenin sağlanması, yaşamın sürdürülebilmesi ve sağlığın korunması için gıdaların kullanılmasıdır” diyen Gündüz, bireylerin yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivitesine ve özel sağlık durumlarına göre ihtiyacı olan enerji ve besin ögelerinin yeterli ve dengeli bir şekilde alınması gerektiğini söyledi.
Genel veya lokal olarak vücuttaki yağ miktarının olması gerekenden fazla olmasının şişmanlık olarak tanımlandığını anlatan Diyetisyen Gündüz, günümüzde özellikle modernleşme ile birlikte hazır beslenme sonucu obezitenin toplumu tehdit eder hale geldiğini, son yıllarda bu hastalığın çocuklarda da sıkça görüldüğünü belirtti.
Okul öncesi çocuklarda sağlıklı beslenme hakkında tüyolar veren Diyetisyen Gündüz, sağlıklı beslenmenin anne karnında başladığını vurguladı. Okul öncesi çocuklarının taklitçi olduklarını söyleyen Diyetisyen Gündüz, “Ebeveynleri yemek konusunda titiz ve çok seçici olan çocukların da aynı tavrı takınmasının mümkündür. Çünkü okul öncesi çocuklar taklitçi olurlar ve rol model olarak sizleri örnek alırlar” diyerek bu dönemdeki çocukların besin konusunda seçici olduklarını ve her besini iştahla yemeyebileceklerini velilerin unutmaması gerektiğini anlattı.
Sofranın bir oyun alanı olmadığını, özellikle 3-6 yaş arasındaki çocuklarda sağlıklı beslenme alışkanlığının burada kazandırılması gerektiğini belirten Diyetisyen Gündüz, çocuğa yemek yemesi için aşırı derecede ısrar edilmemesi gerektiğini ve 20 dakika sonra eğer çocuk hala yemeğini yememişse yemeğin sofradan kaldırılması gerektiğini söyledi.
Çocukların grup içinde ve anneden ayrı olduklarında evdekine göre farklı davranışlar sergileyebileceklerini de anlatan Diyetisyen Çisem Gündüz, okul öncesi çocuklarının evde yemek istemedikleri bir yemeği kreşteki arkadaşları ile birlikteyken iştahla yiyebileceklerinin de unutulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.