Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Özkan, Adana’da toprağın kalitesinin arttırılması için tuz oranı çok olan tarlalarda drenaj kanalları açıldığını söyledi.

Özkan, yaptığı açıklamada, suyun bilinçsiz, programsız ve kayıt dışı kullanımının yer altı su kaynaklarını tüketerek, ekosistemlerin bozulmasına neden olduğunu belirterek, bölgedeki arazi drenaj çalışmalarının devam ettiğine dikkat çekti.

Tarlaları aşırı sulamanın toprağın tuz oranını arttırdığına dikkak çeken Özkan, "Sulu tarımda birçok çevresel sorunlar ortaya çıkmaktadır. Yenilenebilir bir doğal kaynak sayılan su, bu özelliğini kaybetme noktasına gelebilmektedir. Adana’da tarım alanlarının halen yüzde 64,3’ü sulanmakta olup, Yedigöze Barajı’nın faaliyete geçmesiyle bu oranın yüzde 84,3’e ulaşması beklenmektedir. Sulanan alanların büyük çoğunluğunun halen yüzey sulama ile bilinçsiz bir şekilde sulanması, özellikle zayıf drenajlı arazilerde tuzluluk problemlerini ortaya çıkarmakta ve ayrıca Adana için yeterli olan su kaynağının randımanlı bir şekilde dağılımını engellemektedir" diye konuştu.

“Fazla suyun zararları”

Islak toprağın drenajı iyi olan toprağa göre daha soğuk olduğunu söyleyen Özkan, şunları söyledi:

"Bunun nedeni, sürekli ve daha fazla buharlaşma olmasıdır. Böyle topraklarda güneşten gelen enerjinin büyük bir kısmı, topraktaki suyun buharlaşmasına harcandığı için, enerjinin toprak yüzeyinden derinlere doğru geçerek toprak katlarını ısıtması zorlaşır. Islak topraklarda suyu seven yabani bitkiler daha iyi geliştiğinden kültür bitkileri zarar görürler ve kültür bitkilerinin direnci azaldığından çeşitli bitki hastalıkları ortaya çıkar. Islak toprakların işlenmeleri daha zordur. Böyle topraklar için normal topraklara göre yüzde 25-30 oranında daha fazla çeki gücüne gerek vardır. Ayrıca sürümden sonra ortaya çıkan keseklerin parçalanması için de ilave çeki gücüne gerek duyulur. Islak topraklarda normal bakteri faaliyeti bulunmaz. Bunun sonucunda toprağın fiziksel özellikleri bozularak, teksel yapıya dönüşür. Islak toprakların en önemli zararlarından biri de havalanmanın yetersiz oluşudur. Toprak içindeki havanın gerek bitki köklerinin solunumu, gerekse yeterli hava koşullarında yaşayabilen bakterilerin faaliyetleri bakımından çok önemlidir. Yüksek taban suyu, toprak yüzeyinde tuz birikimine neden olur. Toprakta tuzlanmanın temel nedeni toprakta bulunan fazla su miktarıdır."

“Drenaj önemli”

Drenajın yararının büyük olduğunu kaydeden Yaşar Özkan, drenajların topraktaki bakterilerin ve mikroorganizmaların faaliyetini artırdığını belirtti. Drenajın toprak ısısını da arttırdığını vurgulayan Özkan, “Toprakların fiziksel özellikleri düzenlenerek toprakta yeterli bir hava akımı oluşur ve ortamda artan oksijen sayesinde bitki kökleri solunumu kolaylaşır ve iyi bir kök gelişimi sağlanmış olur. Hava, sıcaklık ve mikroorganizmalar yardımıyla organik maddelerin daha fazla ayrışması sağlanır. Daha bol ve kaliteli ürün elde edilir. Toprağın yapısı düzeleceğinden toprağın işlenmesi kolaylaşır ve çeki gücü gereksinimi azalır. Toprakta tuz birikimi önlenmiş olur” dedi.

Özkan, üreticilerin çalışmaları yapan ekiplere yardımcı olmalarını istedi.