TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Adıyaman için en önemli projelerden birisi olan Gömükan Barajı inşaatının ihalesinin kesinleştiğini açıkladı.
Gömükan Barajı ihalesinin yapılacağı müjdesini veren TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Adıyaman’ın sulanmayan tek karış toprak kalmayana kadar çalışmaların devam edeceğini söyledi.
Baraj inşaatına parelel olarak sulama şebekesinin inşaat ihalesinin de yapılacağını belirten TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, “ Gömükan Barajı Adıyaman’ın 17 kilometre kuzeybatısında Çamyurdu Köyü’nün içerisinden geçen Han Deresi üzerinde kurulacak olup, Adıyaman merkeze 25 kilometre uzaklıktadır. Proje ve bağlı üniteleri ile cazibeli olarak Adıyaman ilinin batısında Gölbaşı-Adıyaman-Malatya Devlet karayolunun kuzeyindeki 72 bin 430 dekar zirai tarım alanının sulanması hedeflenmektedir. Aynı zamanda olası kurak periyotlarda Çamgazi Barajı takviye edilecektir. Gömükan Baraj ünitesinin proje yapımı tamamlanmış olup, ihalesi de kesinleşerek inşaatına başlanıyor. 72 bin 430 dekar zirai tarım alanının sulanmasına sağlayacak sulama şebekesi projesi hazırlanmış bulunmaktadır. Baraj inşaatına paralel olarak sulama şebekesinin inşaat ihalesi yapılacak” dedi.
24 yerleşim biriminin arazisinin sulanacağını belirten Başkanvekili Ahmet Aydın, “Tesis edilecek basınçlı borulu şebekeyle modern sulama teknikleri kullanılacak. Yapılacak tarımsal faaliyetler neticesinde yılda 50 milyon TL üzerinde net gelir artışı sağlanacaktır. Projenin toplam maliyeti 2015 yılı fiyatları ile 310 milyon TL’dir. Adıyaman’ımız ve ilçelerimizde sulanmayan tek karış toprak kalmayana kadar çalışmalarımız durmaksızın devam edecektir. Bu önemli yatırımın ilimize kazandırılması noktasında bizden desteklerini esirgemeyen başta Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım olmak üzere, Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu, milletvekillerimiz, sayın Valimiz ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunar, hayırlara vesile olmasını temenni ederim” ifadelerini kullandı.
Gömükan Barajnın gövde tipi ön yüzü beton kaplı kum-çakıl dolgu, gövde hacmi 3,95 milyon metreküp, kret uzunluğu 900 metre, gövde yüksekliği (Talvegden) 75,50 metre, gövde yüksekliği (Temelden) 80,50 metre, depolama hacmi ise 57,46 milyon metreküpten oluşuyor.