Adıyaman’da servis taşımacılığı yapan sürücüleri ile bir araya gelen yetkililer, fazla öğrenci alınmaması ve kurallara uyulması konusunda uyarılarda bulundu.
Düzenlenen toplantıya Adıyaman Emniyet Müdür Yardımcısı Cem Hasan Patat, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ahmet Taş, Trafik Denetleme Şube Müdür Yardımcısı Mehmet Genç, Öğrenci Servisleri ve Personel Taşıyıcıları Derneği Başkanı Ferhat Olgun, Adıyaman Öğrenci Servisi ve Personel Taşıma Kooperatifi Başkanı Yusuf Daşkol, Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Ziya Duranay, servis şoförleri katıldı.
Adıyaman Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, Şoförler ve Otomobilciler Odası tarafından düzenlenen toplantıda sürücülerin dikkat etmesi gereken kurallar anlatıldı.
Adıyaman Emniyet Müdür Yardımcısı Cem Hasan Patat, insanın ulaşım hakkı ile buna bağlı can ve mal güvenliğini korumak, herkesin en temel hakların başında yer aldığını belirtti.
Cem Hasan Patat, öğrencilerin gerek yaya olarak gerekse yolcu olarak karayolu üzerinde can güvenliğini sağlamak ve trafik kazalarından korumak temel hedef olduğunu kaydederek, istatistik bilgilerini paylaştı.
Cem Hasan Patat, “Adıyaman dahilinde belediyemize kayıtlı toplam 506 adet ‘S’ plakalı servis aracı bulunmaktadır. Bunların yaklaşık 239’ü okul servis aracı ve 119’u da personel aracıdır. 149 plakada askıdadır.
2015 yılında 17 okul servis aracı kazaya karışmıştır. Bu kazalar içerisinde 16 adet yaralamalı kaza, 1 ise maddi hasarlıdır.
2016 yılı Ocak ayından bugüne kadar 8 okul servis aracı kazaya karışmıştır. Bu kazalar içerisinde 3 adet yaralamalı kaza, 5 ise maddi hasarlı kaza meydana gelmiştir” dedi.
Denetimlerin aralıksız devam edeceğini kaydeden Patat, “Adıyaman Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü olarak, okulların açıldığı ilk günde itibaren, gerek trafik ekiplerimiz gerekse İl Emniyet Müdürlüğümüzün diğer birimlerinin de okul önlerinde, öğrencilerin karşıdan karşıya geçtikleri yaya ve okul geçitlerinde, gerekli trafik tedbirler ile ilgili planlalar yapılmış ve bu planlar eğitimle birlikte hayata geçirilecektir.
Ekiplerimiz öğrencilerimizin güvenli taşınmaları konusunda servis araçları üzerinde etkin denetimlere kararlılıkla devam edilecektir. Denetimlerdeki temel amacımız hiçbir öğrencimizin trafik kazasına karışmaması ve mağdur olmamasıdır. Geleceğimiz teminatı olan öğrencilerimizin trafik güvenliği, hepimiz için çok önemli ve değerlidir. Fazla yolcu bulundurma, hız limitlerine uymama ve tehlikeli araç kullanma, emniyet kemeri kullanmama, sürücünün servis aracı sürebilme şartlarını taşıyıp taşımama, toplu taşıma aracı olan bu araçlarda, sigara içilip içilmemesi, yüksek sesle müzik dinleme, cep telefonuyla ve saygısızca araç kullanma, izinsiz Korsan taşımacılık yapma ve korsan sürücü bulundurma, rehber öğretmen bulundurmama,araçların camlarında renkli cam film tabakası bulundurulma gibi, konularında etkin ve verimli denetimler yapılacak ve suistimallere de asla izin verilmeyecektir. Velilerimiz ile okul idarecilerine, öğrencilerin can ve mal emniyetinin korunmasında, önemli roller düşmektedir.
Temel amacımız, karayollarında servis araç sürücülerini bilgilendirerek, trafik güvenliğini en üst seviyeye çıkartmak ve böylece yol kullanıcılarımız olan yaya yolcu (özellikle öğrenciler) ve sürücülerin trafik kazalarına karışmalarını önlemektir” diye konuştu.
Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ahmet Taş, servis şoförlerinin ellerinden geldiğince kurallara uyduğunu ancak, kurallara uymayanlara gerekli uyarı ve ikazların yapılacağını ifade etti.
Dernek ve kooperatif başkanları da kurallar konusunda yapılan denetimleri olumlu karşıladıklarını belirterek, toplantının verimli geçtiğini aktardı.
Trafik Denetleme Şube Müdür Yardımcısı Mehmet Genç, sürücüleri sunum eşliğinde bilgilendirme yaptı.