Düzce’nin Gölyaka ilçesinde 17 Ağustos Marmara depreminin yıldönümü çeşitli etkinliklerle anıldı.
17 Ağustos 1999 depreminde yaşamını yitiren vatandaşlar için Gölyaka ilçesinde anma programı düzenlendi. Anma programına başta Vali Ali Fidan olmak üzere protokol üyeleri, davetliler ve vatandaşlar katıldı.
Programda depremde yaşamını yitiren vatandaşları için Kur’an-ı Kerim okunarak dualar edildi.
Ali Fidan “Bundan 17 yıl önce ilimizi, bölgemizi yıkan çok acı bir depremle sarsıldık. İlimizde, civar illerde, bölgemizde çok sayıda deprem şehidimiz oldu. Neredeyse bölgemiz yerle bir oldu, yıkıldı. Ben öncelikle hayatını kaybeden tüm deprem şehitlerini rahmetle anıyorum. Mekanları cennet olsun. Rabbimiz; ülkemize, milletimize bir daha böyle acılar yaşatmasın. Elbette duamız, temennimiz bir daha böyle afetlerin yaşanmaması. Ama biliyoruz ki deprem bir doğa olayıdır. Depremler geçmişte de oldu, yine olacaktır. Bunun olmamasının bir garantisi yok” dedi.
Hazırlıklı olmalıyız
Vali Ali Fidan doğa olayı olan depremlere hazırlık olunması gerektiğini belirterek “Asıl depremi afete dönüştüren, asıl depremi hasara dönüştüren bizim depreme hazırlıklı olmamızdır. Aynı büyüklükte depremler bakıyoruz başka ülkelerde de oluyor. Oralarda birkaç kişi hayatını kaybediyor. Birkaç bina yıkılıp hasar görüyor. Ama bizim ülkemizde olduğunda, işte 1999 yılında yaşadık. Nerdeyse bölgemiz, ilimiz yerle bir oldu. 12 Kasım depreminde öyle. Düzce önemli bir miktarda şehit verdi ve binalar yıkıldı. Bunlardan ders çıkarmamız lazım. Öncelikle kamunun, devletin ders çıkarması lazım. Belediyelerin, il özel idarelerin ders çıkarması lazım. Vatandaş olarak da bizlerin ders çıkarması lazım. Eğer biz imar planlarımızda tarım alanlarını imara açarsak, zemini sağlam olmayan yerlere binalar yaparsak, binaları yaparken fenne, bilime uygun yapmazsak, sağlam yapmazsak böyle bir olayla karşı karşıya kalmayız. Depremden sonra, depremin olumsuz sonuçlara yol açmaması için mevzuatta bir çok değişiklikler oldu. Binaların yapımına ilişkin standartlarda, binaların yapımının denetlenmesinde bir sürü değişiklikler oldu. bunlar yeterli mi değil. Mevzuatta bir şey yazmak sorunu çözmüyor. Bizim öncelikle vatandaş olarak, millet olarak bunlara karşı duyarlı olmamız lazım. aldığımız binaların fenni şartlarına, bilimsel şartlarına, sağlamlığına dikkat etmemiz lazım ki bu acılar yaşanmasın. İnşallah bundan sonra temenni ediyorum ki böyle olaylar yaşanmaz. Allah devletimize, milletimize böyle acılar yaşatmasın” diye oknuştu.
Anma programı vatandaşlara yapılan ikramların ardından sona erdi.