Afyonkarahisar’da "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" etkinlikleri binlerce vatandaşın katılımı ile Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi. Törende darbe girişimi sırasında hainlerin açtığı ateş ile gazi olanlar yaşadıklarını vatandaşlar ile paylaştı.

Gerçekleştirilen kutlama töreni öncesi geniş güvenlik önlemleri aldığı gözlenirken vatandaşlar alana polis tarafından üzerleri arandıktan sonra alındı. Herhangi bir olumsuzluğa karşı 112 Acil Servis ve itfaiye araçlarının da hazır bulundurulduğu tören alanında vatandaşların sadece ellerinde Türk bayrakları ile gelmeleri dikkatlerden kaçmadı. Törene Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Şahin Kılıçaslan, İl Jandarma Komutanı Albay Orhan Sırma, İl Genel Meclis (İGM) Başkanı Salih Sel, protokol üyeleri ve binlerce vatandaş katıldı. Kadınların yoğunlukta olduğunun gözlendiği törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’da gerçekleştirdiği konuşma canlı olarak yayınlandı. Afyonkarahisar Belediyesi Mehteran Takımını’nın verdiği konserin ardından tören okunan İstiklal Marşı’nın ardından gerçekleştirilen Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından başladı.

Törenin açılış konuşmasını gerektiren Başkan Çoban, yaşanan darbe girişimine değinerek hain terör örgütü FETÖ’nün yüzlerce masum insanı şehit ettiğini ve binlercesini de gazi ettiğine değindi. Başkan Çoban, FETÖ ile birlikte bütün terör örgütlerini lanetleyerek, 15 Temmuz gecesinde milletin yazdığı kahramanlık destanını anlattı.

“Türkiye üzerinde oynanan oyunları gördü”

Gerçekleştirilen törene katılan ve 15 Temmuz gecesi İstanbul’da hain darbeci askerlere karşı durmak isterken açılan ateş sonrası yaralanan Afyonkarahisarlı gazi Abdullah Çay, o gece yaşananları İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine anlattı. Bütün Türkiye’nin kendilerinin gözünde “gazi” olduğunu ifade eden Çay, “Bizler elhamdülillah gazilik ecrine erdik fakat Türkiye üzerinde oynanan oyunları gördü ve Türk milleti bu hain darbe girişimini engellemiştir. Bayrağımız dik durmuştur, ilelebet de dik duracaktır. Biz bugün gazi yarın ise şehit olmak amacı ile bu duygu ve düşüncelerle ‘vatan imandandır amaçlı’ yollara çıktık. Bütün Türkiye’mizi önce şehitlerimizi daha sonra bizi bağrına bastığı için Türk halkına teşekkür ediyorum. İnşallah bir daha darbeler olmaz ve darbeler olmayacaktır, diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Sol bacağından kaval kemiğinden vurulduğunu belirten Çay, kendisinin normal hayatını devam edebildiğini de sözlerine ekledi.

“Birlerce, milyonlarca şehit vereceğiz ama bu bayrak hiçbir zaman gökten inmeyecek”

İstanbul’da 15 Temmuz gecesi tıpkı Çay gibi açılan ateş sonrası gazi olan Abdülmüttalip Azbay ise vatandaşlarla bir araya gelip 15 Temmuz’un güzel duygularını yaşamak için Afyonkarahisar’a geldiğini kaydetti. Vatanın birlik ve beraberliğinin bölünmeyeceğini vurgulayan Azbay, “Bu bayrağı asla indiremezler. Onları tek hedefi var bizi yıldırmak ama bizi yıldıramazlar. Birlerce, milyonlarca şehit vereceğiz ama bu bayrak hiçbir zaman gökten inmeyecek. Bizim tek hedefimizi, tek vatanımızın ve tek bayrağımız var” diye konuştu.

Öte yandan, törende 15 Temmuz gecesi şehit olanların fotoğraflarının yer aldığı bir pankart ile alana gelen Eğitim Bir-Sen üyeleri şehitler için yoklama da yaptı. Kutlama etkinliklerinin yarın sabahın ilk saatlerine kadar devam edeceği öğrenildi.