Bir çok sebebe bağlı olarak oluşan diş çürükleri, oyulmuş ve koyu renkli boşluğuyla kendini belli ediyor. Uzmanlar, hiçbir çürüme etkisi görülmeyen gizli çürüklere karşı dikkatli olunması konusunda uyarıyor.

Diş Hekimi Murat Zogun, önlenebilir bir rahatsızlık olmasına rağmen dünyada diş çürüğü deneyimi yaşamayan çok az insanın bulunduğunu belirtti. Zoğun, dişin çürüme evresini şöyle anlattı: “Ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı, yemek sonrası özellikle şekerli ve unlu yiyeceklerden sonra ağızda kalan artıklarından asit oluşuyor. Bu asitler dişin minesinin bozulmasına, dişin güçsüz/savunmasız kalmasına ve diş çürüğünün başlamasına neden olabiliyor. Özellikle bakımı yapılmayan ve temizlenmeyen dişlerde çürük oluşumu daha da kolaylaşıyor. Ayrıca dişin anatomik ve histolojik özellikleri diş çürüklerinin oluşmasında etkili olabiliyor. Oluşumsal olarak kıvrımlı, girintili alanlara sahip olan dişler, bu girintilerde gıda artıkları ve bakteri birikimi artığından daha kolay çürürler.”

Diş çürümesinin oyulmuş ve koyu renkli boşluğuyla kendini belli ettiğini kaydeden Zogun, “Fakat bazı durumlarda diş çürümeleri içten olabilir. Dışarından hiçbir çürüme etkisi görülmezken diş yardımcı tanı cihazları diş röntgeni aracılığıyla teşhis edilebilir. Bir de iş aralarında kalan çürükler vardır. Bu tür çürüklerde uzun süre görülmezler ve çoğunlukla bu dişler çürüyerek güçsüzleşirler daha sonra da yemek yerken farklı bir durumda kırılmaya maruz kalırlar.” dedi.

Bakteri plağı, şeker, un gibi karbonhidratlı gıdalar ve dişin yapısının çürüğün etkenleri arasında ilk sırada yer aldığını ifade eden Zogun, “Diş çürüğünde ağrı diş hekimine gitmeyi gerektiren en önemli belirtidir. Bu ağrılar genellikle sıcak, soğuk, ekşi ya da acı bir şeyler yenildiğinde sızlama şeklinde kendini gösterir. Ağrının şiddeti kişiden kişiye değişir ve etken ortadan kalkınca ağrıda geçer; fakat tedavi edilmeyen çürüklerde ağrılar bir süre sonra sürekli olmaya başlarlar. Gece başlayan şiddetli diş ağrısı ise ileri derecede çürümüş bir dişin iltihaplanmaya başlamasıyla ortaya çıkabiliyor. İltihap diş sinirinin ölmeye başlaması ile oluşur. İltihabın kök dışına doğru yayılmaya çalışmasıyla dokularda baskı ve bu nedenle de ağrı meydana gelir. Bu durum diş hekimliğindeki en şiddetli ağrıdır. Şiddetli ağrının özellikle gece meydana gelme sebebi; gece saatlerinde hormonal farklılıklar nedeniyle damarlarımızın genişlemesidir. Kök ucundaki iltihap dişte dolaşım bozukluğu oluşturur ve bu durum basınca neden olur. Basınç diş içindeki sinirler üstünde ağrı yapar. Bu durumda hemen diş hekimine gidilmesinde fayda vardır.” bilgisini verdi.

‘TÜKÜRÜK, DİŞ ÇÜRÜKLERİYLE SAVAŞMADA EN ETKİLİ SİLAHTIR’

“Tükürük ve tükürüğün yapısı diş çürükleri ile savaşmada en etkili silahtır.” diyen Zogun, “Bu nedenle tükürük miktarını azaltıcı ilaçlar kullanan kişiler diş çürüklerine karşı daha savunmasız halde kalırlar ve bu nedenle çürüklere daha kolay maruz kalırlar. Diş çürüğünden korunmak için günlük diş bakımı, ip ve gargara kullanılması gereklidir. Diş çürüklerine karşı tükürük akışını hızlandırdığı için şekersiz sakız çiğnemek oldukça faydalıdır. Ayrıca düzenli olarak diş hekimi kontrolleri de büyük önem taşımaktadır.” ifadelerini kullandı.