Öfke davranış değildir. Bir duygudur. Duygu olduğunu anladığımız an onu daha iyi anlayabilir ve ona karşı daha güçlü oluruz. Birçok insanın esir olduğu bu duygu özünde bize bir sinyal vermektedir. “Bir şeyler ters gidiyor ve bunun tedbirini almalısın” mesajını veriyor. Ne yazık ki biz öfke duygusunu dışa yansıtırken çoğunlukla şiddet unsuru taşıyan davranışlar gösteriyoruz. Bu da çevremize ve kendimize zarar vermemize neden oluyor.  Öfkemizi nasıl ve ne şekilde yansıtacağımız bu yazının konusunu başka bir yazının konusu. Ancak neden öfkeli olduğumuzu anlarsak zaten büyük bir yol katetmiş oluruz.

Niye Bu Kadar Çok Öfkeliyiz?

Bu sorunun cevabı kişilere göre değişir. Ancak burada genel olarak öfkenin nedenlerini maddeler halinde yazacağım. Bunlardan biri ya da birkaçı sizin nedeniniz olabilir.

1. Temel olarak öfkenin nedeni engellenmekdir. Bir hedef ya da bir durumda, başkaları  ya da bir durum nedeniyle engellendiğimizde ya da engellendiğimizi düşündüğünüzde öfkeleniriz.

2. Olaylara bakış açımızın dar olması ve bilgi eksikliği öfkeli olmamıza neden olabilir. Örneğin randevu saatine geç kalmış olan bir arkadaşınızın gecikme nedeni yaşadığı ufak bir trafik kazası olduğunu bilmediğinizde sizi sorumsuzluktan ötürü beklettiğini zannedebilirsiniz. Bu durumda da öfkelenmemiz gayet doğal olur. Ancak kaza yaptığını duyduğunuzda yaşayacağınız öfke duygusu anında kaygıya ve meraka dönüşür.

3. Kendimize olan güvensizlikte öfkeye neden olabilir.

4. Başka duyguların yoğunluğu da öfkeye neden olabilir. Örneğin yalnızlık duygusu, kıskançlık, korku gibi duygular öfkemizi tetikleyebilir.

5- Haksızlıklar öfkeye neden olabilir.

6- İnsanların alay etmesi ve gururumuzun incitilmesi de önemli nedenlerdendir.

7- İnsan çaresiz olduğunda yaşadığı duygu yine öfkedir.

Yukarıda yazdıklarım belli başlı nedenlerdir. Peki sizce daha başka hangi nedenler ile öfkeleniriz?

Kaynak: Aktüel Eğitim (Özkan Emiroğlu)