Uzmanlar tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre oturarak çalışan veya gün boyu hareketsiz kalan bireylerin sağlıkları bu durumdan olumsuz yönde etkileniyor. Oturarak veya hareketsiz çalışanlar ile aktif olarak hareketli bir şekilde çalışan bireylerin karşılaştırdığı ABD merkezli bir araştırma da bu gerçeği teyit etti.

ABD merkezli olarak yapılan bilimsel araştırmanın sonuçları Amerika’nın Sesi Radyosu aracılığıyla şu ayrıntılara yer verilerek açıklandı. George Washington Üniversitesi Milken Halk Sağlığı Fakültesi'nden Amanda Visek, hareketsiz bir biçimde gün geçirmenin çeşitli hastalıklara davetiye çıkardığı kaydedildi. Bu bağlamda belli başlı hastalıklara da yer verilirken, isimleri verilen başlıca hastalıklar ise şunlar; aşırı şişmanlık, kalp ve şeker hastalıkları, yüksek tansiyon. Hareketsiz ve gün boyu oturmanın zararları bu hastalıklara davetiye çıkarmakla da kalmıyor. Aynı zamanda depresyon gibi birçok psikolojik hastalığı ortaya çıkaran problemleri de tetiklediği ifade ediliyor. Hatta ölüme bile yol açabilecek bir gerekçe olarak gösterilen hareketsiz oturarak gün boyu çalışma, insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor.

Oturarak gün boyu hareketsiz kalan bireyler arasında en ciddi risk grubu olarak yaşa bağlı olarak bakıldığında yaşlıların daha fazla risk altında olduğunu ifade eden Visek, bilinenin aksine gün sonunda yapılan egzersiz ve sporlarında bu tehdidi ortadan kaldırmaya yetmiyor. Bunun yerine gün içinde basit ve çeşitli aktivitelerle gün içinde hareket edilmesi daha yararlı olarak işaret ediliyor.