Stres kişinin kendisini değil, aynı zamanda çevresini de etkisi altına alır. Aslında bu tahmini zor bir gerçek değildir. Yalnız bunun daha ilginci de var ve bilim adamları tarafından yapılan bir araştırma sonucu bu ilginç bilgi açığa çıktı. Stresin etkisi nesilden nesle aktarılarak çocuk ve torunları da olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Japon bilim adamlarınca yapılan araştırma sonucu şöyle ifade ediliyor. Hemen hemen 20 yıl gibi bir zaman diliminde gerçekleşen ve meyve sinekleri üzerinde yapılan araştırma, ısı şoku veya çevresel stresin DNA kılıfının oluşumunda rol oynadığını ortaya koydu. ATF-2 proteinini aktif hale getiren stres, DNA kılıfının fonksiyonlarında bozulmalara yol açıyor. Bu bozulma ise nesiller boyu aktarılıyor. Ancak DNA dizisinde stresin bozulma meydana getirdiği yönünde bir bulgu bulunmuyor.

Stresin insan organizmasında bıraktığı olumsuz etkiler göz önüne alındığında kalp hastalığı ve şeker hastalığı gibi hastalıkların ortaya çıkmasını tetiklediği ve aynı zamanda şizofrenin bazı özelliklerinin açığa çıkmasını sağlayarak çeşitli ruhsal hastalıklara da zemin hazırlayabileceği tahmin ediliyor.

Shunsuke Ishii tarafından Cell dergisinde yayınlanan araştırmada ayrıca stresin nesiller boyunca aktarıldığı konusunun herkesçe ittifak edilmiş bir bilgi olmadığı da ifade edilirken, bulguların halen tartışma aşamasında olduğu yazıyor. Ancak bazı meşhur psikoloji kuramcılarının kuramsal bakış açıları örtüştüğü gerçeğini göz ardı edemeyeceğimiz bir araştırma olduğu da kesin. Ama bizden küçük ve önemli bir tavsiye, stres sizi yıpratıyorsa psikolojik danışma almaktan çekinmeyin.