Teknoloji gelişirken bir yandan da sağlık sorunları artıyor. Elbette sağlık sorunlarının hepsinden teknolojiyi sorumlu tutmak mümkün değildir. Ancak teknolojik cihazların yanlış kullanımı nedeniyle çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Birçok teknolojik cihazın bağımlılık derecesinde hastalıklara neden olduğu günümüzde, teknolojik cihazların yanlış kullanımından kaynaklanan sorunlardan birisi de uykusuzluktur.

Teknolojik cihazların kullanımından kaynaklanan problemleri psikolojik ve bedensel olarak iki kategoriye ayırabileceğimiz gibi aynı zamanda doğrudan ve dolaylı zararlar olarak da iki kategoriye ayırmak mümkündür. Uykusuzluk problemi ise ağırlıklı olarak psikolojik problemleri beraberinde getiren bir problem olsa bile birçok biyolojik probleme de dolaylı olarak zemin hazırladığı bilinmektedir.

Yanlış teknoloji kullanımı ve teknoloji bağımlılığının uykusuzluğa neden olması ve uyku bozukluklarına neden olması bilinen gerçeklerler arasında olsa da, bireylerin bilinçsizce maruz kaldıkları mavi ışıklarda uykusuzluğa neden olmaktadır. Bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi teknolojik cihazların hayatımızın ayrılmaz parçaları olduğu günümüzde, bu teknolojik cihazlardan yayılan “mavi ışıkların” uykusuzluğa neden olduğu da uzmanların görüşleri arasındadır. Melatonin olarak isimlendiren hormonun salgılanmasına engel olduğu düşünülen mavi ışık, uyku ile ilgili bu hormonun salgılanmasını da olumsuz etkiliyor. Aslında direk bir etkiden bahsetmekten ziyade bu hormonun salgılandığı akşam saatlerinde uyumayarak daha geç uyumaktan kaynaklandığı bilinen gerçekler arasındadır. Mavi ışığa maruz kalmak aynı zamanda uykunun kalitesini düşürerek sık sık uyanmaya da neden olmaktadır.