Amasya Üniversitesi’nde I. Uluslararası Göç ve Kültür Sempozyumu başladı.
Tarihsel, ekonomik, sosyal, politik nedenleri ve sonuçları bulunan karmaşık göç olgusunu kültürel, sanatsal boyutlarıyla ele alıp bunları bilimsel bir zeminde tartışmayı amaçlayan sempozyuma Türkiye’nin değişik üniversitelerinin yanı sıra Azerbaycan, İran, Afganistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden gelen akademisyenler katıldı.
Sempozyumun açılışında konuşan Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Türkiye topraklarının tarihin her döneminde göçlerin kesişme noktası olduğunu belirterek bunun edebiyat, sinema ve sosyal bilimler gibi pek çok alanda etkilerinin görüldüğünü söyledi.
Göçün bir realite olduğuna değinen Rektör Orbay, “Bugün Amerika’ya baktığımızda Amerika’yı ayakta tutan temel gerçeğin beyin göçüyle gelen insanların olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla fen bilimlerinde de göçün ayrıca incelenmesi gerekiyor” dedi.
Orbay, iki gün daha sürecek sempozyuma katkıları olan Kıbrıs Balkanlar Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu (KIBATEK) Türkiye Başkanı Metin Turan, Yrd. Doç. Dr. Nazan Kahraman ve Amasya Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Timur Yılmaz’a teşekkür etti.