Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Yönetim Kurulu toplantısı ile Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği (YHKB) encümen toplantısı Amasya’da yapıldı.
Amasya Valisi Salih Işık’ın ev sahipliğini yaptığı toplantılara OKA Dönem Başkanı Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, Tokat Valisi Cevdet Can, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Amasya İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Çittır, Çorum İl Genel Meclisi Başkanı H. İbrahim Kaya, Tokat İl Genel Meclisi Başkanı Adem Dizer, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ile diğer yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Toplantıda açılış konuşmasını yapan OKA Dönem Başkanı Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, “Bölgemizin sosyoekonomik ve kültürel gelişmesine katkıda bulunmak, değişen ulusal ve uluslararası rekabet koşullarına bölgemizin daha iyi uyum sağlama yeteneğinin geliştirilmesine katkı sağlamak için kalkınma ajansımız ve ilgili kurumlarımız tarafından çeşitli faaliyetler ve projeler yürütülmektedir. Kalkınma ajansımız tarafından doğrudan yürütülen projelerle veya ajansın mali destekleriyle uygulanan vasıtası ile KOBİ’lere destekler verilmektedir. Aynı şekilde, belediyelerin ve İl Özel İdarelerinin diğer kamu kurum ve kuruluşlarının çeşitli projelerine ajans tarafından mali ve teknik destekler sunulmaktadır” dedi.
Ajansın bölgenin ve yönetim kurulunun gündeminde bulunan çeşitli konulara ilişkin değerlendirmeler yaptığına değinen Kılıç, “Uygulanmakta olan mali destek programları ile doğrudan faaliyet desteği, teknik destek programı ve devam eden güdümlü projelerimizin uygulama süreçleri gözden geçirilecektir. Ayrıca, dört ilimizde bulunan yatırım destek ofislerimizin teşvik ve destek uygulamaları ile yatırım, tanıtım ve teşvikler konusunda yürüttükleri çalışmalar da gözden geçirilecektir” diye konuştu.
OKA Yönetim Kurulu toplantısının ardından ise Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği Encümen toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda ilk olarak Birlik Müdürü Yasemin Çoban, birliğin çalışmaları hakkında sunum gerçekleştirdi.
Sunumda, özellikle ulusal ve uluslararası fon kaynakları ve mali destek programları kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan Tarım ve Hayvancılıkta Kullanılan Zirai ve Veteriner İlaç Atık Ambalajlarının Toplanması ve Bertarafı, TR83 Bölgesindeki Pazar Değeri Olan Yerel Bitki Tür ve Çeşitlerinin Belirlenmesi, Yeşilırmak’a Deşarj Edilen Evsel Atık Suların Yapay Sulak Alanlarında Arıtılarak Hibrid Kavak Yetiştirilmesi ve Yeşilırmak’ın Kirliliğin Azaltılması, Yeşilırmak Entegre Su Kaynakları Yönetimi Planı Güncellenmesi adlı bölgesel projelerin hazırlanması çerçevesinde, Kelkit Havzası Kalkınma Birliği, Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Tokat Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarla yapılan ortak çalışmalar yer aldı. Toplantıda, ayrıca söz konusu projelerinin yürütme aşamasındaki yol haritaları çizildi, kritik uygulama noktalarına vurgu yapılırken projelerin uygulanması sonucu bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak kazanımlar değerlendirildi.