Ankara Tabip Odası tarafından yapılan yazılı açıklamada, geçtiğimiz Nisan ayı içerisinde özel bir sağlık kuruluşunda gerçekleşen bir doğum eylemi sonrası yenidoğanda maalesef hipoksik ensefalopati denilen bir beyin hasarı geliştiğine dikkat çekildi.

Konuyla ilgili görüşlerin ve haberlerin sosyal paylaşım sitelerinde ve medyada yer aldığı belirtilen açıklamada, "Bunların arasında eleştiri sınırları içerisinde olanların dışında kalan, sağlık personeli ve sağlık kuruluşunu hedef alan, hakaret ve şiddet içerikli ve hedef gösterici paylaşım ve haberler olduğu tespit edilmiştir. Sağlık alanında yaşanan şiddeti artırıcı nitelikte, sağlık emekçilerine yönelik tehdit, hakaret ve şiddet içerikli yayın ve söylemler açıkça suç niteliği taşımaktadır. Hukuka aykırı gerçekleşen bu saldırıların karşısında olduğumuzu belirtmekte, hekimler ve sağlık çalışanlarına şiddeti özendiren bu tür saldırılara karşı devlet yetkililerinin önlem almasını beklemekteyiz. Ayrıca Odamız Hukuk Bürosu tarafından da bu tarz suç nitelikli paylaşım ve haberlerle ilgili gerekli hukuki işlemler yapılacaktır" denildi.

Açıklamada, "Yaşananlara konu olay Ankara Tabip Odası disiplin soruşturması yetkisinde olup sorunun bir komplikasyondan mı yoksa bir malpraktisden mi kaynaklandığı Odamız tarafından yapılacak değerlendirme ve kovuşturma sonrasında açığa çıkacaktır" ifadelerine yer verildi.

Ankara Tabip Odası’nın hasta ve yakınlarından her yıl yüzlerce şikayeti değerlendirerek Yönetim Kurulu ve Onur Kurulu olarak bu dosyaları büyük bir duyarlılık ve tarafsızlıkla işleme soktuğu kaydedilen açıklamada, "Bu tür olaylarda Şiddet ve haksız hukuksuz saldırılar yerine Sağlık Bakanlığı ve Ankara Tabip Odası nezdinde başvurularla konunun aydınlatılması, yargı yoluna başvurulması vatandaşlarımızın, hasta ve yakınlarının en doğal hakkıdır" denildi.

Açıklamaya şöyle devam edildi: "Sağlıkta Dönüşüm Programı ile nitelikli sağlık hizmeti göz ardı edilmiş, sağlık çalışanları artan talep ve ağır iş yükü altında ezilmiş, hekimleri itibarsızlaştıran söylem ve uygulamalar sağlık alanında akıl almaz bir şiddet ortamını doğurmuştur. Bunlar kabul edilemez. Daha bir hafta kadar önce bir hastane başhekimi silahlı saldırıya uğrayarak öldürülmüştür."

Bugün Türkiye’de Sağlık Bakanlığı Beyaz Kod verilerine göre; ortalama 30 sağlık çalışanının görevi başında şiddete maruz kaldığına, sağlıkta şiddetin sağlık emekçilerinin-hekimlerin canını almaya kadar gittiği vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Görsel, yazılı ve sosyal medyada da sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti körükleyen yayın ve paylaşımlar olabilmektedir. Bu konuda Hekim Meslek Örgütü olarak medya organları ve sosyal paylaşım sitelerinin ve kamuoyunun duyarlı ve dikkatli olmasını bekliyor ve talep ediyoruz. Ankara Tabip Odası olarak iyi hekimlik değerlerini savunmakta ve herkes için nitelikli, ulaşılabilir ve ücretsiz sağlık hizmetleri sunulması yönündeki sağlık politikalarını desteklemekteyiz. Hekimler ve sağlık çalışanlarına karşı sözlü ve fiziksel her türlü saldırıya karşı olduğumuzu belirtir, yetkilileri bu konularda önlem almaya davet ederiz."