Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Bugün bize düşen Kerbela’yı doğru okumak ve doğru anlamaktır. Kerbela’yı anlamak, Kerbela’dan ayrılık-gayrılık değil; birlik-beraberlik çıkarmaktır” dedi.
Cem Vakfı Ankara Şubesi, Muharrem ayı dolayısıyla Yenimahalle Belediyesi İlkadım Salonu’nda aşure etkinliği düzenledi. Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Kültür eski Bakanı Namık Kemal Zeybek, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, CHP Yenimahalle İlçe Başkanı Ahmet Meşe, Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner, Cem Vakfı Ankara Şube Başkanı Faruk Ali Yıldırım, Alevi Vakıflar Federasyonu Başkanı Remzi Akbulut, Alevi dernekleri ve vatandaşların katıldığı etkinlik sonunda konuklara aşure ikram edildi.
“Her gün Aşuradır, her yer Kerbela”
Açılış duasıyla başlayan etkinlikte konuşan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Bizler Barış Peygamberinin ümmeti olarak nerede duracağımızı bilmeliyiz. Yezidi’den mi mazlumdan yana mı, Hayır olandan yana mı şerden yana mı, hak ’tan yana mı batıldan yana mı, Şah Hüseyin mi olacağız Yezit mi olacağız? İşte canlar bütün mesele bu” diye konuştu.
Yaşar, “Bugün bize düşen Kerbela’yı doğru okumak ve doğru anlamaktır. Kerbela’yı anlamak, Kerbela’dan ayrılık-gayrılık değil; birlik-beraberlik çıkarmaktır. Kerbelâ’dan kin, nefret ve öfke değil; sevgi, muhabbet ve hoşgörü devşirmektir. Kerbelâ’yı anlamak, Hz. Hüseyin gibi davranmaktır; Hüseyin’ce yaşamaktır. Onun zulüm ve haksızlık karşısındaki duruşunu evrenselleştirmektir. Kerbelâ’yı anlamak, yeni Kerbelâlar yaşanmaması için bu acı hadiseden dersler ve ibretler çıkarmaktır. Ehl-i Beyti sevmek imandandır. Her mazlum bir Hüseyin, her zalim bir Yezid’dir. Kerbela zulme başkaldırıdır, aşkın ateşe atılmasıdır. Her gün Aşuradır, her yer Kerbela” ifadelerini kullandı.
“Hz. Hüseyin cesareti, adaleti, sevgiyi, barışı temsil eder”
CHP TBMM Grup Başkanvekili, Ankara Milletvekili Levent Gök de, “Dünya tarihinde eşi görülmemiş benzersiz bir olayı, bir yanda acıyı bir yanda teselliyi anan bir anlayışı bugün burada tekrar hatırlıyoruz. Hz. Hüseyin cesareti, adaleti, sevgiyi, barışı temsil eder. Yezid korkaklığı, diktatörlüğü, zalimliği, katliamı temsil eder” diye konuştu.
Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner ise, “Bugün günümüzde yezidi savunan bir tane insan bulamazsınız, bir tane Yezid adı bile bulamazsınız. Ama her Türk ailesinde bir Ali, bir Hasan, bir Hüseyin adını buluruz. Kerbela insanların vicdanı ile kini arasına sıkışmış onurlu bir mücadelenin adıdır” dedi.
Cem Vakfı Ankara Şube Başkanı Faruk Ali Yıldırım, katkılarından dolayı Başkan Yaşar’a teşekkür etti. Yıldırım, “Bu mübarek ay İslam dünyası için bir vesile oluyor. Birlikte olmamızı sağlıyor, İmam Hüseyin’in çektiği acıları paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
Mersiyeler okundu, aşureler yenildi
Etkinlik Zakirler Ozan Sinemi ve Özcan Özdemir’in okuduğu mersiyelerin ardından Başkanlığını Hüseyin Dedekargınoğlu’nun yaptığı ve Eski Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek ve Fethi Erdoğan konuşmacı olarak katıldığı “Aşurenin anlamı ve önemi” konulu panelle devam etti. Gece panelin ardından yapılan aşure ikramı ile son buldu.