Çankaya Belediyesi, Türkiye genelinde kapsamlı eğitim programları yürüten Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) ile “Baba Destek Eğitim Programı” protokolü imzaladı. Protokolle, babanın çocuk bakımındaki önemi ve sorumluluğu, çocuk gelişimi konusunda bilgi edinmesi ve çocuğun gelişim alanlarını desteklemesi için uygun davranışlar göstermesi amaçlanıyor.

Çankaya Belediyesi ile AÇEV’in birlikte gerçekleştireceği “Baba Destek Eğitim Programı” protokolü, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ve AÇEV Genel Müdürü Nalan Yalçın tarafından başkanlık makamında imzalandı. AÇEV tarafından geliştirilen ve Çankaya’da ilk kez uygulanacak program, aile içinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, demokratik davranışların gelişmesi ve şiddet içeren davranışların değiştirilmesini hedefliyor. Çankaya Belediyesinin toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin çalışmaları kapsamında imzaladığı protokolle, babanın çocuk bakımındaki önemi ve sorumluluğu, çocuk gelişimi konusunda bilgi edinmesi ve çocuğun gelişim alanlarını desteklemesi için uygun davranışlar göstermesi amaçlanıyor.

Eğitimler Ekim ayının ilk haftası başlayacak

Programın amaçları arasında, çocuk ihmal ve istismarının önlenmesi, babanın çocuk ile birlikte zaman geçirmesi, aile içi her türlü şiddetin önlenmesi, babanın çocuklarının okul süreçlerini takip etmeleri ve destek vermeleri, babanın uygulama sonucu edindikleri becerilerin bazılarını iş ve diğer toplumsal ilişkilerinde de kullanması gibi alt alanlarda çalışmalar yapılması da yer alıyor. Katılımcı ve yüz yüze eğitim teknikleriyle gerçekleşecek program, babaların çocuklarla iletişimini sağlıklı kurmasını ve çocukların gelişimlerini desteklemeleri için babalarda davranış değişikliği oluşturmayı sağlayacak. 3-6 ile 7-11 yaşları arasında çocukları olan babalara yönelik program, 15’er kişilik baba gruplarıyla, haftada bir gün 2 veya 2.5 saatlik eğitimlerle oturum halinde uygulanacak. Ekim ayının ilk haftasında başlayacak eğitimler, çoğunlukla akşam saatlerinde babaların kolaylıkla ulaşabileceği Çankaya Belediyesi’nin hizmet binalarında gerçekleşecek.

"Eşit ve özgür bir dünya için çalışıyoruz"

Protokolün imzalanmasının ardından basın açıklaması yapan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, eşit ve özgür bir dünya için çalıştıklarını belirterek, “Biz Çankaya Belediyesi olarak özellikle kadınların uğradığı hak kayıplarına ve şiddete karşı mücadele ediyoruz. Erkek egemen sistemi tersine çevirmek eşitliği sağlamak zorundayız” dedi.

Protokolü, Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde cumhuriyet değerlerine sahip çıkmak, çağdaş bir Türkiye oluşturmak amacıyla imzaladıklarını dile getiren Taşdelen, “Anne ve babaya biçilen roller eşitsizliğin kaynağını oluşturuyor. Kadını sadece ‘anne’, babayı ise ‘her şeye hükmeden’ rolü biçen anlayış, bugünlere gelmemize neden oldu” diye konuştu.

AÇEV Genel Müdürü Nalan Yalçın ise söz konusu protokolü Çankaya Belediyesi ile birlikte yürütecekleri için çok mutlu olduğunu ifade ederek, “Çocuk gelişiminde anneler kadar babalar da önemli. Babalara eğitim verilmesi hem çocukların hem de toplumun geleceğini çok yakından ilgilendiriyor. Daha iyi nesiller için birlikte çalıştığımız Çankaya Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.