Yenimahalle Belediyesi, 14 kurs merkezinde YENİMEK’li kadınlara geri dönüşüm eğitimi verdi.

“Temiz çevre, sağlıklı toplum” sloganıyla Yenimahalle’yi Ankara’nın en temiz ilçesi yapmak için çalışan Yenimahalle Belediyesi, 2016 yılında 28 bin 200 ton ambalaj atığı, 190 ton bitkisel yağ, 3,5 ton atık pil, 1 ton da elektronik atık topladı. Bununla da yetinmeyen belediye, ilçe genelindeki 14 kurs merkezinde YENİMEK’li kadınlara geri dönüşüm eğitimi verdi. Kasım 2016’da başlayan eğitimlerde 5 ay boyunca yaklaşık 10 bin kursiyer geri dönüşümün önemini öğrendi. Yenimahalle Belediyesi Çevre Mühendisi Banu Ezber tarafından verilen eğitimlerin sonuncusu Batıkent Meydan AVM’deki YENİMEK kurs merkezinde gerçekleşti.

Eğitimlere çöp ve atık arasındaki farkı anlatarak başlayan Ezber, dünyadaki çöp miktarının her geçen yıl arttığını ifade ederek, “Türkiye’de her yıl 6 milyon kamyon dolusu çöp oluşuyor. Bu araçları uç uca eklersek dünyanın çevresini bir kez dolaşır. Tüm dünyadaki ülkeleri düşünürsek ortaya inanılmaz rakamlar çıkıyor” dedi.

Bir insanın bir yıl boyunca çöpe attığı şeylerin ağırlığının kendi ağırlığının 7 katı olduğunu söyleyen Ezber, kursiyerlere geri dönüşümü mümkün olan ürünleri kullanmalarını tavsiye etti.

“Atmayın, dönüştürün”

Atık malzemelerin ham madde olarak kullanılmasının çevre kirliğini önlediğini kaydeden Ezber, “Hurda kağıdın tekrar kağıt imalatında kullanılması hava kirliliğini yüzde 74 ile 94 arasında, su kirliliğini yüzde 35, su kullanımını ise yüzde 45 oranında azaltır. Bu nedenle atmayalım, dönüştürelim” diye konuştu.

Kompozit, plastik, cam atıklar ile atık pil ve atık yağ konusunda da bilgiler veren Ezber, Yenimahalle Belediyesinin bu konuda yaptığı çalışmaları da anlattı.

Soru, cevap şeklinde geçen eğitimlerin yanında kurs merkezlerine geri dönüşüm ve atık pil kutularıyla bilgilendirici broşürler bırakıldı.