Antalya Andolu Hemşehri Dernekleri Platformu’nun organizasyonunda Siyasi Parti, Dernek ve Sivil Toplum Kuruluşları Hatay Yayladağı kampında kalan Suriyeli mültecilerle buluştu. Antalya’dan getirilen gıda malzemeleri, giyecek, çocuklar için kırtasiye ve temel ihtiyaç maddeleri kampta kullanılmak üzere Kızılay’a teslim edildi.
A ntalya Valisi Münir Karaloğlu’nun başkanlığında AK Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer, MHP Antalya İl Başkanı Mustafa Aksoy, Demokrat Parti Antalya il başkanı Hasan Ali Kartal, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin, AESOB Başkanı Adlıhan Dere, Antalya Anadolu Hemşepri Dernekleri Platforma Başkanı Deniz Akgün ile Sivil Toplum Kuruluşları (STK) üyeleri ve gazetecilerin katılımıyla gerçekleştirilen organizasyon Hatay Valisi Erdal Atan’ın makamında ziyaret edilmesiyle başladı. Ziyaretin ardından Antalya’dan gelen yaklaşık 200 kişilik heyet, Hatay’ın Yayladağı ilçesinde bulunan ve Suriyeli Türkmen mültecilerin barındığı AFAD Yayladağı İl Konaklama tesislerine geçti. Heyet önce burada kamp müdürü Mustafa Demirtaş’tan kampın durumu hakkından bilgi aldı. Demirtaş, sadece Yayladağı kampının 110 milyon TL’ye malolduğunu söyledi.
Antalya Valisi Münik Karaloğlu, memleketlerinden savaş sebebiyle çıkmak zorunda kalan Suriyeli vatandaşlara Türkiye olarak sahip çıktıklarını ancak önemli olanın kendi memleketlerinde hayatlarına devam edebilmelerinin sağlanması olduğunu söyledi.
Kısa bilgilendirmenin ardından Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer ile Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, mültecilerin barındığı konteynırları ziyaret etti. Suriyeli Türkmenlerle Türkçe sohbet eden Münir Karaloğlu, ailelerin yaşantıları ve sıkıntıları, Suriye tarafında kalan akrabaları hakkında bilgi aldı.Türkmen çocuklarla da yakından ilgilenen vali Karaloğlu, abisi Suriye tarafında kalan Cafer isimli 5 yaşındaki çocukla özel olarak ilgilendi. Vali Karaloğlu ve AK Parti İl Başkanı Rıza Sümer, üç konteynırda yaşayan aileleri ziyaretlerinin ardından çocuklarla sohbet etti. 10 aylık Cevat Sakallı ise Vali Karaloğlu’nun kucağında gazetecilere poz verdi.
3 bin 650 kişinin barındığı Yayladağı il konaklama tesislerinde toplam 807 aile, için 76 konteynır bulunuyor. 21 metrekare olan konteynırlarda iki oda, tuvalet ve banyo bulunuyor. Konteynırların su ve elektriği ise ücretsiz olarak devlet tarafından karşılanıyor. Alışverişlerin devlet tarafından kişi başına verilen 100 TL tutarındaki kartlarla anlaşmalı marketlerden yapan Suriyeli Türkmenler kamptan istisnalar dışında sabah 08.00’de çıkıp akşam 20.00’de geri dönüyorlar. Çalışanlar bu saatlerin dışında bırakılıyor. Güvenlik kameralarıyla 24 saat üzerinden güvenliği sağlana kampta UNESCO tarafından yaptırılan 12 derslikli bir okul ve 600 öğrenci bulunuyor. Mevcut okul öğrencilerin eğitiminde eksik kalmamaları için 6 konteynırda sınıf olarak kullanılıyor. 600 öğrenciden ise 386’sının eğitimi Suriyeli öğretmenler tarafından verilirken geriye kalanlar Türk okullarında eğitim görüyor. Kampta kalanların büyük bölümünü ise Yayladağı Lazkiye arasındaki Türkmen köylerinden kaçarak gelenler oluşturuyor.