Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel devam eden projeleri gezerek incelemelerde bulundu. Başkan Türel’in ilk durağı Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Efsane Geri Dönüyor’ sloganıyla tanıttığı Şarampol Caddesi oldu. Başkan Türel, Kentsel Tasarım ve Çevre Düzenleme Projesi kapsamında binaların boyanması, süs havuzların yapımı ile otopark çalışmalarını inceledi. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bedrullah Erçin ile Fen İşleri Dairesi Başkanı Mehmet Yazıcıoğlu Başkan Türel’e devam eden çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Kimse görmeden gitmeyecek
Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel uygulanacak konsept ile her gün yüz binlerce kişinin ziyaret ettiği bir alışveriş sokağı haline gelecek olan Şarampol Caddesi’nin, yalnızca Antalya’nın değil, Türkiye’nin ve dünyanın en önemli yayalaştırma projelerinden biri olacağını hatırlattı. Başkan Türel, Şarampol Caddesi’nin havuzuyla, suyuyla, renkleri, düzenlemeleri, kent mobilyaları ile oluşturulacak yeşil alanları ve oyun parklarıyla Antalya’ya gelen herkesin görmeden gitmek istemeyecekleri bir bölgeye dönüşeceğini söyledi.
Başkan Türel daha sonra Tonguç Caddesi üzerinde Eski Şarampol Caddesi, Şarampol Caddesi ve 620 Sokak kesişimlerinde devam eden ve son aşamaya yaklaşılan hemzemin geçiş, alt yapı ve katlı kavşak çalışmalarını yerinde inceledi ve çalışmalar hakkında bilgi aldı. Fen İşleri Dairesi Başkanlığı yetkilileri, tramvay seferlerinin aksamaması ve vatandaşların ulaşım konusunda mağdur olmaması için Tonguç-Şarampol kesişiminde süren tünel geçiş projesinin revize edilerek projeye devam edildiğini ve bu kısmın diğer kavşaklardan farklı olarak çelik taşıyıcıya döndürüldüğünü belirtti. 26 metre uzunluğunda toplam 9 çelik çerçeve üzerine hasır donatı ve püskürtme beton yapılacağını belirten yetkililer ayrıca bu noktadaki kazının raylı sistem seferleri devam ettiği için oldukça dikkatli ve hassas yapıldığını ifade etti. Çalışmaların tüm detaylarını dikkatle dinleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel daha sonra bölge esnafını ziyaret ederek esnafın görüşlerini aldı hayırlı işler diledi.
Güneş tarlaları enerji üretmeye başladı
Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in üçüncü durağı ise Döşemealtı İlçesi’nde kurulan Güneş Enerji Santrali oldu. Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’de bir ilke daha imza atarak, tarımsal sulamada çiftçinin enerji maliyetini sıfırlamak üzere kurduğu güneş tarlasını gezen Başkan Türel’e santraldeki teknik işlemler hakkında bilgi verildi. Yetkililer, santralin ulusal elektrik ağına bağlandığını belirterek, 1 aylık süreçte 1 megavat kurulu güce sahip olan santralin 140 bin kilovatsaat elektrik ürettiğini 1 yılda ( 1 milyon 650 bin kilovatsaat) yani (1650 megavatsaat ) enerji üreteceğini belirtti. Başkan Türel son olarak enerji santralinin panelleri gezdi.
33 bin metrekarelik bir alanda kurulan ve mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan güneş tarlası ile tarımsal sulama sistemlerinin elektrik ihtiyacı güneşten karşılanacak ve santral yıllık 2 milyon 700 bin kilovatsaat kapasiteli elektrik üretecek. Böylelikle çiftçiler elektriğe ücret ödemeden tarımsal sulamalarını gerçekleştirebilecek. Türkiye’de ilk kez güneşten enerji elde etmek suretiyle kooperatiflerin ve sulama birliklerinin elektrik maliyetleri sıfırlanacak ve tarımsal sulama çiftçinin üzerinde yük olmayacak.