Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, ilki gerçekleştirilen Popüler Kültür Konuşmaları’nda “Hem nitelikli hem popüler olmadan hayatı etkilemek mümkün değil gibi duruyor. Siyasetçilerin, aydınlanmacıların, modernleşmecilerin en fazla kafa yoracakları noktanın tam da bu” dedi.
Muratpaşa Belediyesi, siyasetten aşka, sinemadan müziğe, gündelik yaşamın tüm ayrıntılarının konuşulacağı ‘Popüler Kültür Konuşmaları’ serisinin ilkini şair, yazar ve televizyoncu Yekta Kopan, akademisyen Serdar Taşçı’nın katılımıyla gerçekleştirildi. ‘Her şeyden biraz’ başlığıyla gerçekleştirilen ilk etkinliğe üniversite öğrencileri yoğun ilgi gösterdi. Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonunda gerçekleşen etkinlik, 17 Ekim 2009’da hayata veda eden Türkiye’de iletişim, kültür ve popüler kültür konularında öncü çalışmalara imza atan iletişim ve medya dünyasının duayeni Prof. Dr. Ünsal Oskay anısında gerçekleşti. Taşçı, Prof. Dr. Oskay’ın Türkiye’de eleştirel kuramın kurucu babalarından olduğunu söyledi.
1960’lı yıllarda ‘ideolojilerin sonu’ tartışmaları içinde Prof. Dr. Oskay’ın Türk düşün dünyasına Frankfurt Okulu, Karl Marks gibi isimleri, meta fetişizmi gibi kavramları yerleştirdiğini belirten Taşçı, “Prof. Dr. Oskay tüm bunlarla birlikte ‘Yıkanmak İstemeyen Çocuklar Olalım’ kitabında olduğu gibi kitap ismiyle doğrudan mesaj vermeyi tercih eden bir bilim insanıydı” dedi. Prof. Dr. Ünsal Oskay anısına hazırlanan kısa film gösterimiyle başlayan Popüler Kültür Konuşmalarının ilkinde, Türkiye’nin kültür sanat ikliminden müziğe ve edebiyata, felsefeden psikolojiye, özgürlüklerden temel hak ve özgürlüklere ve gelecek tasavvurlarına birçok şeyin konuşuldu.
‘Kürk Mantolu Madonna’
Yekta Kopan, son günlere damgasını vuran Sabahattin Ali’nin ‘Kürk Mantolu Madonna’ üzerinden Türkiye’nin kültür sanat dünyasına ilişkin yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi: “Bunu Madonna duysa ‘Ne der?’ diye düşünün. Bir Türk Madonna’nın hayatını niye dizi yapsın. O da tuhaf değil mi? Bu kültür algısı bir cehalet öyküsünün sonucunda ortaya çıkıyor. Bu ülke, özellikle son 4-5 yıldır, üniversite mezunu olmadan başarıya ulaşmış insanların hayatlarının kutsandığı, anlatılabilir ama kutsanmak ayrı bir şeydir, bir hal aldı. ‘80 sonrası’ demem lazım daha anlatıcı olacaktır, cahilliğin sadece bir sınıfa ait olduğu ve o sınıfla sınırlı olduğu kontr görüşle, cahilliği öven ve bir ekonomik sınıfa ait olduğu görüşünün çatışmasının birçok cümlesini kültür sanat dünyasına yaydı.”
Bob Dylan’a Nobel Ödülü
ABD’li ünlü şarkıcı Bob Dylan’ın Nobel Edebiyat Ödülünü kazanmasına ilişkin Küçük İskender, Nobel’in bir yıla yayılan bir zaman içinde yapılan değerlendirmeler sonucu verilen bir ödül olduğunun altını çizdi ancak Adonis adıyla bilinen Suriyeli şair Ali Ahmet Sait Eşber’i hatırlatarak “Adonis gibi çok değerli şair yeryüzünde yaşarken, bu ödülü onun hak ettiğini düşünüyordum” dedi. Yaklaşık 2 saat süren etkinliği baştan sona ilgiyle takip eden Belediye Başkanı Ümit Uysal, konuşmaların ardından katılımcıları plaket ve çiçekle teşekkür ederken Türkiye’nin verili sosyolojik ve sosyo-psikolojik ortamında hem nitelikli hem de popüler olmadan hayatı etkilemenin mümkün olmadığını söyledi. Popüler olma ve olmama tartışmaları arasında siyasetçilerin, aydınlanmacıların, modernleşmecilerin en fazla kafa yoracakları noktanın tam da bu durum olduğunun altını çizen Başkan Uysal, “Hem nitelikli hem de popüler olmadan işler yürümüyor” dedi.