Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu’nca, yargı yükünün azaltılması amacıyla yapılan yasal değişiklik sonrasında 6 ayda 3 bin 389 dosyada kitap bağışı, okul boyama, giysi yardımı gibi anlaşmalarla tarafların uzlaşması sağlandı. Bu rakamla Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, kentte toplumsal barışa katkı sağlanan uzlaşmalarla Türkiye genelinde cumhuriyet başsavcılıkları arasında 3’üncü oldu.

Resmi Gazete’de 2 Aralık 2016’da yayımlanarak yürürlüğe giren 6763 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 253 ve 254’üncü maddelerinde değişiklik yapılarak yargı yükünün azaltılması amacıyla uzlaştırma usullerinde düzenleme yapıldı. Buna göre, tehdit, hakaret, mala zarar verme, basit hırsızlık ve basit dolandırıcılık gibi suçlarda, soruşturma aşamasında Cumhuriyet Savcıları veya mahkeme aşamasında ise hakimler, dosyayı uzlaştırma bürolarına yönlendirmeye başladı. Bilirkişi olarak görevlendirilen uzlaştırmacılar da, tarafların yargı sürecine gerek kalmadan anlaşmalarını sağladı.

Adana Türkiye 3’üncüsü oldu

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosunda görevlendirilen uzlaştırmacılara, yasal değişikliğin ardından savcılıklardan 2 bin 219, mahkemelerden de 3 bin 281 dosya sevk edildi. Henüz dava açılmadan savcılık soruşturması aşamasında uzlaştırma bürosuna gönderilen dosyalardan bin 400’ü, mahkeme aşamasında hakimlerin gönderdiği dosyaların ise bin 989’u anlaşmayla sonuçlandırıldı. 6 ay içinde toplam 3 bin 389 dosyada uzlaşma sağlanan Adana, Türkiye genelinde Cumhuriyet Başsavcılıkları arasında İzmir ve Bursa’dan sonra en çok uzlaştırma gerçekleşen 3’üncü il oldu. Taraflar uzlaşma sağlayarak Yargıtay süreci ile birlikte yıllarca devam eden yargılamalardan da kurtulmuş oldu. Uzlaşmalarda müşteki ve şüpheliler Sevgi Evleri ve Mehmetçik Vakfı gibi kurumlara bağış, okul boyama, özür dileme, fidan bağışı, diş yaptırma, kitap ve giysi yardımı gibi konularda anlaşarak aralarındaki husumeti barışla sonuçlandırdı.

Mağdurlar korunuyor, suç failleri topluma kazandırılıyor

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, uzlaşmayla mağdurların haklarının korunmasının yanı sıra suç faillerinin de ceza vermek yerine topluma kazandırılmasının sağlandığını belirterek, “Uzlaştırma toplumsal barışa katkı sağlarken, yargının iş yükü de azaltıyor. Adana Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından 6 aylık süreçte toplam 3 bin 389 dosyada uzlaşma sağlandı. Emeği geçen Uzlaştırma Büromuzda görevli Cumhuriyet Savcılarımızı, büro çalışanlarımızı ve uzlaştırmacılarımızı gayretlerinden dolayı tebrik ediyorum” dedi.