Samsun’un Alaçam ilçesinde bir süredir avcılar ile avlak sahasına yakın mahalleliler arasında yaşanan sorunların çözümü için İlçe Jandarma Komutanlığında toplantı yapıldı.

Toplantıya İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Murat Şenyurt, Bafra Doğa Koruma ve Milli Parklar şefi Cengiz Akyüz, Bafra, Alaçam, 19 Mayıs, Atakum Avcılar Kulübü Derneği Başkanları, dernek üyeleri, Soğukçam, Habilli, Doyran Mahalleleri Muhtarları ve yöre sakinleri katıldı.

Bir süre önce Karaboğaz avlak sahasına avlanmaya giden avcılar, yöre insanlarının kendilerini avlak sahalarına sokmamak için yol kapattığı şikayetinde bulundular. Birbirini suçlayan avcılar ve yöre sakinleri toplantıda sorunlarını dile getirdiler. Zaman zaman tansiyonun yükseldiği toplantıda yöre halkı gece geç saatlerde avlanılmasından dolayı tüfek sesinden rahatsız olduklarını ve gelen avcıların araçları ile evlerinin önünü kapattıklarını ve acil bir durumda araçlarını çıkaramadıklarını dile getirdiler. Avcılar ise bölge insanına zarar verecek hiç bir girişimde bulunmadıklarını, kurallara uygun bir şekilde av sahasında avlanmak istediklerini söylediler.

Taraflar arasında gerginliğe müdahale eden İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Murat Şenyurt, “Burada birbirinizi suçlayarak çözüm bulamazsınız. Burada devlet kurumları ve vatandaşların problemlerini gözden geçirelim. Alaçam bölgesinin genel avlak bölgesinin Karaboğaz olması sebebiyle yaşanan ve bunun getirdiği bazı sıkıntılar var. Burada yaşayan vatandaşlarımız hiç alışagelmediği bir durumla karşı karşıya. Avcılık hakikaten bir tutku. Avcı arkadaşlarımız doğayla daha iç içe olduklarından daha hassaslar. Avcılarımızı hor görmek, eloğlu muamelesi yapmak bizim kültürümüzdeki misafirperverliğe de yakışmaz. Bölgesel sıkıntılarımız var. Bunlar nelerdir? Konteyner yerleştirilmesi nedeniyle orada bir sıkıntımız var. O bölgede konterner yaşantısına son vereceğiz. O mahallelerde yaşayan vatandaşlarımıza bunu duyurmak istiyorum. Orada artık konterner yaşamı olmayacak. Bir yabancı gelip de orada bir ev sahibi olmuş gibi bir hayat yaşamayacak. Orada kullanılmayan evleri kiraya ver, avcı gelsin orada işini görsün olmayacak. Avcılıkla sınırlı kalmak başımızın üstünde ama dışarıdan çok fazla yabancı gelip orada konterner, çadır, baraka şeklindeki gibi yaşantıyı oluşturması beraberinde daha farklı problemleri veya suç türlerini getiriyor. Bizim derdimiz sadece avlanmayla veya avcılıkla olmuyor. Maalesef keyfin, zevkin beraberinde getirdiği suç cinsleri ortaya çıkıyor. Bunların önüne geçmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu hakkında bilgi veren Bafra Milli Parklar ve Doğa Koruma Şefi Cengiz Akyüz, “Karaboğaz göç zamanı avlanabilecek özel alanlardan bir tanesi. Onun için bu bölgeyi özel kılıyor, onun için bu bölge avcı baskısı altında. Hazine arazileri, avlaklar, oradaki vatandaşların tapulu arazileri dahil karavanların tamamı kaldırılacak. Şu anda Milli Parklar ve jandarma onun çalışmalar yapılıyor. Kaldırılması için tebligatlar yapılacak, kaldırmayanlar hakkında işlem yapılacak. Ciddi sorunlarımız var ama şunu belirtmek istiyorum: Avcı bir katliamcı değil. Avcılık bizim ata sporumuz. Bizler de kanunların öngördüğü sınırlara dayanarak size hizmet etmeye çalışıyoruz. Bir bölge ancak Bakanlar Kurulu kararı ile avlak ilan edilebilir veya kapanır. Bunun dışında hiç kimse ne ava açabilir ne de kapatabilir. Bunu yaparsak suç işlemiş oluruz” dedi.