Çorum’da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 16’sı tutuklu 32 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmanın ikinci oturumuna, örgütün Çorum’daki mütevelli heyeti üyeleri ve üst yöneticileri olduğu iddia edilen tutuklu sanıklar ile bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı. Tutuksuz sanıklardan, meslekten ihraç edilen imam A.O.B. savunmasında, örgütün hiçbir faaliyetine katılmadığını, finans ya da destek sağlamadığını ifade ederek, "Ben bir köyde imamlık yapıyordum. Haftada bir gün iznim vardı. O gün de Çorum’a gelip çocuklarımın yanında kalıyordum. Başka bir yere gitmiyordum. Zaten köye bir gün gitmesem müftülüğe şikayet ederler. Üzerime atılı suçları kabul etmiyorum. Bana iftira atıldı. Bir yıldır zan altındayım. İnsanlar bana şüpheyle bakıyor. İlaç kullanmamdan dolayı savunma yazamadım. Geceleri de uyuyamıyorum. Ancak şuanda terör örgütü üyeliğiyle yargılanmak zoruma gidiyor. Tutuksuz yargılanıyorum ancak ayak bileğimde elektronik kelepçe takılı. Benim terör örgütü ile bir bağlantım yok" diye konuştu.

Zaman Gazetesi’nin Çorum Temsilciliğini yaptığı iddiasıyla yargılanan Öner E. de geçen yıl, darbe girişiminden önce Mayıs ayında gözaltına alındığını belirterek, "Vatanıma karşı bir ihanet içerisinde olmadım. Zaten darbe girişiminden aylar önce evimde gözaltına alındım. Hiçbir yere kaçmadım, devletime karşı gelmedim. Darbe girişimine katılmadım. Katılanları, destek verenleri lanetliyorum. Ben zaten Zaman Gazetesinin temsilcisi de değilim. Gazetenin dağıtımı yapan şirketin sorumlusuyum. Dağıtım şirketim var. Kimseden talimat almadım, kimseye de talimat vermedim. Terör örgütü ile bir bağlantım yok. Adliye önünde Zaman Gazetesi’ne kayyum atanmasını protesto etmek için yapılan basın açıklamasına, bir basın mensubu olarak katıldım. Yaklaşık 10 aydır tutukluyum. Eşim doğum yaptı. Bebeğimi doğru düzgün görmedim. Mağduriyet yaşıyorum. Tahliyemi talep ediyorum" dedi.

Tutuklu sanıklardan Seydi B. savunmasında, bir bankadan emekli olduğunu, daha sonra da hayır işlemek amacıyla gönüllü olarak Kimse Yok Mu Derneği Çorum Şubesine üye olduğunu ifade ederek, "Daha sonra derneğin denetleme kurulu başkanı oldum. Hiç kimseden talimat almadım. Terör örgütü ile bir bağlantım yoktur. Ben sadece emekli olduktan sonra hayırlı bir iş yapmak, torun sevmek yerine insanlara yardımda bulunmak için derneğe üye oldum. Üzerime atılı suçları kabul etmiyorum" ifadelerini kullandı. Tek böbreği bulunduğunu ve tiroid hastası olduğunu, sağlık durumunun cezaevinde kalmaya elverişliği olmadığını savunan Seydi B., "Cezaevine ziyaretime gelen torunum, ’dede sen terörist misin?’ diye soruyor. ’Hayır yavrum, değilim’ desem o zaman ’cezaevinde ne işin var?’ diyecek, ’evet’ desem ben terörist olacak bir eylemde bulunmadım. Tahliyemi istiyorum" diye konuştu.

İddianame Çorum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, bir kısmı 15 Temmuz’daki darbe girişiminden öncesine ait FETÖ/PDY’ye yönelik soruşturmalar kapsamında, örgütün sözde "il imamı" G.D. ve mütevelli heyeti üyeleri ile örgüte finans desteği sağlayan iş adamlarının yer aldığı 32 sanık hakkında hazırlanan 574 sayfalık iddianamede, sanıklar için "silahlı terör örgütü yöneticiliği" ve "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından hapis cezası isteniyor. İddianamede sanıklardan 29’u hakkında 15 yıldan 22,5 yıla kadar, 3’ü hakkında da 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.