Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) akademisyenlerine yönelik yapılan FETÖ/PDY soruşturmasının ardından tutuklanan eski Rektör Yardımcısı ve Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tancan Uysal ile ’Üniversite imamı’ olarak bilinen Adem Fidan’ın da aralarında bulunduğu 8’i tutuksuz 28 sanığın, ’Silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandıkları davada tanıklar dinlendi.

İzmir 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün 3. duruşmaya tutuklu yargılanan 20 sanık, tutuksuz yargılanan 7 sanık, sanık avukatları ve sanık yakınları katıldı. Mahkeme başkanı, gelen raporları okuduktan sonra tanık dinlemelerine geçildi. Katip Çelebi Üniversitesi’nde uzman olan tanık Celal T., "Sanıklardan Tancan Uysal, cemaat döneminde hekimlerin akademik kariyerlerinde etkiliydi. 2010 yılın kadar cemaatteydi. Daha sonra sosyal paylaşım sitelerinde cemaat karşısı paylaşımları vardı. Ancak cemaatten ayrıldı mı bilmiyorum" dedi.

FETÖ’nün evine referans ile giriliyormuş

Tanık olarak dinlenen İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Şehir ve bölge Planlama Bölümü eski Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yakup Eğercioğlu, "2013 yılında üniversitenin akademik çalışması için Amerika’ya gitmiştik 3 ay süreyle, 800 dolara 3 artı 1 ev tuttuk. 4 arkadaştık herkes bir odada kalıp akademik çalışmamızı yürüttük. Kaldığımız ev, FETÖ’nün evi değildi. Orada 3-4 defa Türk evlerine iftara gittik ama FETÖ evleri değildi. Amerika’ya gitmeden önce New York ve Washington’a gitmek istiyorduk. Sanık İsmail Özdemir Pensilvanya’ya gitmek istediğini söyledi. Bunun için referans gerekiyordu. New Yorak’a gittik oradan Pensilvanya’ya geçtik. Sanık Mehmet Çete ile sanık İsmail Özdemir Pensilvanya’da Fetullah Gülen’in evine girdi, Hakan Oflaz ile benim referansım olmadığı için biz içeri giremedik. Hakan ile birlikte dışarıda dolaşıp yemek yedik dolaştık. Daha sonra evin kapısına gelince güvenlikler bizi içeri aldı. Orada namaz kıldık. Sohbete katılmadık. Namazlara Fetullah Gülen de geliyordu orada gördük sadece. Ertesi gün oradan ayrıldım" dedi.

Mahkeme başkanının “referansı kim buldu” sorusu üzerine tanık Yakup Eğercioğlu, "Biz Pensilvanya’ya gitmeden önce telefon ile İsmail Özdemir konuşuyordu, referansı o buldu" dedi. Üniversiteden son çıkan KHK ile ihraç edildiğini söyleyen Yakup Eğercioğlu, bu olaylar yüzünden hakkında dava açıldığını, bu tür ortamlarda bulunduğu için pişman olduğunu söyledi.

Para istemişler

Tanık olarak dinlenen Menemen ilçesinde esnaf olan İsmail S., "2014 yılı bahar aylarıydı, dükkanıma sanık Adem Fidan geldi. Kendisi bana cemaatin Menemen imamı olan Dağıstan Kibar’ın yerine geldiğini söyleyerek öğrenci yurdunun okula çevrileceğini, bunun için 10 bin lira istedi benden. Ben vermedim. Sanık Adem Fidan, bir yıl sonra tekrar gelip aynı parayı borç olarak istedi. Ben yine vermedim, bir daha da görmedim" dedi.

Savcı tutukluluklarının devamını istedi

Duruşma savcısı verdiği mütalaasında, dinlenen tanıkların beyanlarına bir diyeceklerinin olmadığını, gelmeyen tanıkların zorla getirilmesini, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devam etmesini talep etti.

"Kendini bilmez iki hayvan yüzünden"

Daha sonra sanıklara ve sanık avukatlarına söz verildi. Sanıkların hepsi suçsuz olduklarını ileri sürerken tutuklu sanıklar tahliye taleplerinde bulundular. Kendisinin FETÖ’ye üye olmadığını, örgütle hareket etmediğini belirten sanıklardan Sedat Bakar, Muğla’da sanık askerlerden Astsubay Gökhan Güçlü’nün duruşmaya, üzerinde ’kahraman’ anlamına gelen ’hero’ yazılı tişörtle gelmesinden dolayı FETÖ sanıklarının tek tip elbise giymesinin gündeme gelmesi ilgili, "İki tane kendini bilmez hayvanın yüzünden tek tip elbise çıkartılacak" dedi. Sanık Bakar, örgütle bir bağlantısının olmadığını ileri sürdü. Sanık avukatları da, müvekkilleri aleyhindeki hususları kabul ermezken müvekkillerinin tahliyesini talep etti.

Mahkeme heyeti aradan sonra tutuklu sanıklardan Sedat Bakar’ın tahliyesine diğer tutuklu sanıkların tahliye taleplerinin reddedildiğini belirterek duruşmayı Aralık ayına erteledi. Yargılamada böylece tutuklu sayısı 19 inerken tutuksuz sayısı 9’a yükseldi.

Davanın geçmişi

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, polis tarafından geçtiğimiz 12 Ağustos’ta, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde görevli akademisyen ve çalışanlara yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonda ’Üniversite imamı’ olarak bilinen Adem Fidan ile birlikte, hakkında yakalama kararı bulunan 44 kişiden 40 kişi gözaltına alındı. Aralarında Prof. Dr. Tancan Uysal, Prof. Dr. Recep Sütçü, Prof. Dr. Şerafettin Karaca, Doç. Dr. Salih Yılmaz ile Adem Fidan’ın da bulunduğu 29 şüpheli tutuklanırken 11şüpheli adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Soruşturmayı yürüten Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Cumhuriyet Savcısı Ayhan Yılmaz, FETÖ/PDY üyesi oldukları ileri sürülen, örgütün haberleşme programları ’ByLock’, ’Turkuaz’ ve ’Coverme’ kullandıkları belirtilen 29- tutuklu sanık hakkında, ’Silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı. Davanın ilk duruşmasında bütün sanıklar haklarındaki iddiaya kabul etmezken 8 sanık tahliye edilmişti.