İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berbeoğlu hakkında yerel mahkeme tarafından verilen kararı bozarak tutuklu olarak yeniden yargılanmasına karar verdi.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırılarak tutuklanan Enis Berberoğlu’nun avukatları aracılığıyla yaptığı istinaf başvurusuna ilişkin kararını açıkladı.

İstinaf mahkemesi, yerel mahkeme tarafından verilen kararı bozarak Berberoğlu’nun yeniden yargılanmasına hükmetti. Mahkeme kararında, "Gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla ifşa öncesinde temin etme" suçu yönünden değerlendirme yapılması gerektiğine dikkat çekti.

İstinaf mahkemesi kararında, suça konu bilgi ya da belgelerin ‘sırrın’ daha önceden açıklanmamış ve kamuoyunun bilgisine sunulmamış olması gerektiğini kaydederek, “Bu hususun değerlendirilmesinde konu ile ilgili daha önceden yapılan dayanağı gösterilmeyen yorumlar, rivayetler elbette ki sırrın ifşası olarak değerlendirilemez ancak bu kapsamda bulunmayan konu ile ilgili daha önceden yayınlanmış haberler sonucunda kamuoyu durumdan bilgi sahibi olmuş ise artık ortada herhangi bir sırdan bahsedilemeyeceği açıktır” ifadeleri yer aldı.

Somut olayda devlet sırrı olduğu ve devletin güvenlik veya iç ve dış siyasal yararları bakımından milli güvenlik yönünden tehlike oluşturduğu iddiası ile suça konu edilen görüntü ve bilgilerin 29 Mayıs 2015 tarihinden önce 21 Ocak 2014 tarihli Aydınlık Gazetesinde aynı konunun görüntülü olarak yayınlanması iddiasına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturmasının devam ettiğinin belirtildiği kararda, yerel mahkemece anılan soruşturma dosyasının incelenmediğinin dosya kapsamında anlaşıldığı kaydedildi.

Aydınlık’ta 21 Ocak 2014 tarihinde yayınlanan haber ve görsellerin bu dava konusu görüntülerin bir parçası olup olmadığı, aynı olaya ilişkin bulunup bulunmadığının tespiti ile varılacak sonucun gerekçede gösterilmesi gerektiği belirtildi.

Enis Berberoğlu, hakkında “suça konu görüntüleri temin ettiği ve ifşasını sağladığı” yönünde 2 ayrı suçtan dava açıldığının belirtildiği kararda, “casusluk maksadıyla ifşa öncesinde temin etme suçu yönünden değerlendirme yapılması gerekeceği” ve “ yerel mahkemece bu hususlara yer verilmeden hüküm kurulduğu” kaydedildi.

Yerel mahkeme tarafından verilen kararın bozulmasına hükmeden İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2.Ceza Dairesi kaçma şüphesi, mevcut delil durumu ve adli kontrol hükümlerinin yeterli olmayacağını değerlendirerek, sanık Enis Berberoğlu’nun tutukluluk halinin devamına karar verdi.