Mersin’de Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimine ilişkin, aralarında eski Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ile eski 3. Sınıf Emniyet Müdürü Hasan Basri Dağdelen’in de bulunduğu, 22’si tutuklu, ikisi firari 35 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşmasında arar karar verildi. Mahkeme heyeti, tutuklu iki sanığa ev hapsi vererek tahliye etti.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in bir numaralı sanık olduğu davanın ikinci duruşması 4 gün sürdü. Mersin 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları, sanık yakınları ile bulundukları cezaevinden SEGBİS ile bağlanan iki sanığın katıldığı davanın 4’üncü oturumunda, sabah saatlerinde Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Sahil Kıdemli Albay Fatih Erhan tanık olarak dinlendi. 15 Temmuz darbe girişimi akşamı Nejat Atilla Demirhan’ın kendisini telefonla arayarak birliğe çağırdığını belirten Erhan, birlikte Demirhan’ın sözde sıkıyönetim bildirisini okuduğunu dile getirdi. Demirhan’ın, kendisinin sıkıyönetim komutanı olduğunu söyleyerek emirlerine uyulması talimatını verdiğini ifade eden Erhan, verilen emirlere uymayarak birliği terk ettiğini ve dönemin Mersin Valisi Özdemir Çakacak koordinesinde hareket ettiğini söyledi.

Tanığın dinlenmesinin ardından savcı mütalaasını yaparak, “Sanıkların üzerlerine atılı suçların mahiyeti, söz konusu suçları işlediklerine yönelik kuvvetli delillerin varlıklarını gösteren somut bulguların olması, suçlara öngörülen ceza ve nevi miktarlarına göre katalog suçlar arasında yer alması nedeniyle sanıkların kaçma şüphesinin bulunması, verilmesi muhtemel ceza karşısında tutuklama tedbirinin ölçülü, adli kontrol tedbirlerinin ise yetersiz kalacağı gerekçesiyle sanıkların tutukluluk hallerinin ayrı ayrı devam etmesi kamu adına talep olunur” dedi.

Mütalaada ayrıca, dava dosyasıyla sonradan birleştirilen, tutuksuz yargılanan eski 6 askerin yer aldığı dosyanın da sanıklar arasında hukuki veya fiili bağlantı olmaması ve yargılamanın hızlandırılması gerekçeleriyle ayrılması istendi.

Mütalaanın ardından sanıklar ve avukatlarının mütalaayla ilgili görüşlerini ve taleplerini dinleyen mahkeme heyeti, daha sonra ara kararını açıkladı. Ara kararda, eski amiral Demirhan’ın 15 Temmuz’da şoförlüğünü ve korumalığını yapan eski Uzman Çavuş Seyhan Açar ile şoförü Kadir Nevzat Yontkan’ın ev hapsi şartıyla tahliyelerine, diğer sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığının davaya müdahil olma taleplerinin de kabul edildiği duruşma, 3 Ocak 2018 tarihine ertelendi.