Üçlü Temas Grubu, Ukrayna’nın doğusundaki durumun çözümüne ilişkin ateşkes ve tutsak değişimi konusunda anlaşmaya vardı.

Ukrayna, Rusya ve AGİT’in oluşturduğu Üçlü Temas Grubu Ukrayna’nın doğusundaki durumun çözümüne ilişkin çatışan taraflar arasında ateşkes ve tutuklu değişimi konusunda bir anlaşmaya vardı.

Ukrayna sözcüsü Darka Olifer, sosyal medyada halkın kış tatillerini rahatça kutlayabilmeleri için bölgedeki kalıcı ateşkesin 23 Aralık gece yarısından itibaren başlayacağını belirtti.

Olifer, grup toplantısında Ukrayna hükümetinin temsilcileri ve Rus ayrılıkçıların gözaltına alınan kişileri Yeni Yıl ve Noel tatillerinden önce değiştirmeye hazır olduklarını doğruladıklarını söyledi. Olifer, toplantıya katılanların Minsk Anlaşmalarının tam olarak uygulanmasında ortak sorumluluklarını yerine getirdiklerini ifade etti.

Kapsamlı bir ateşkes ve tutsak değişimi Ukrayna’nın doğusunda Nisan 2014’ten bu yana 10 bin kişinin ölümüne neden olan çatışmayı sona erdirmek için tasarlanan Minsk barışının kilit unsurlarını oluşturuyor. Daha önce, Ukrayna hükümeti ve Rus ayrılıkçıları arasında düşmanlıkların hafifletilmesine yardımcı olan 30’dan fazla ateşkes sağlanmıştı.

Kiev, bağımsızlık yanlılarının 162 Ukrayna askerini ve sivili ellerinde bulundurduklarını düşünürken, bağımsızlık yanlıları ise hükümetin 309 kişiyi elinde bulundurduğunu tahmin ederken, Rus ayrılıkçılar ise en az 162 Ukraynalı askeri ve sivilin tutuklandığına inanıyor.