Aydın’da düzenlenen “Alternatif Enerji; Jeotermal” başlıklı konferans, Adnan Menderes Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi Miletos Salonu’nda gerçekleştirildi.

Makine Yüksek Mühendisi Cihan Çanakçı ve Servis Müdürü Esin Siga’nın uzman görüşleriyle Jeotermal Enerjiyi değerlendirdiği konferansa, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Jeotermal Enerjinin, dünyada kullanılabilir yenilenebilir enerji alanında çok büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Cihan Çanakçı, nükleer, kömür gibi enerjilerin potansiyelinin yüksek olmasına rağmen riskinin yüksek olduğunu, jeotermal enerjinin bu anlamda riskinin düşük olduğunu belirtti. Dünyanın kalbinden gelen ısı olarak nitelendirilen Jeotermal Enerji’nin, yeraltından 5 bin dereceden geldiğini, yüzeye yaklaştıkça soğuduğunu söyleyen Çanakçı, Jeotermal Enerjinin termal uygulamalarda, ısıtma sistemlerinde ve elektrik santrallerinde kullanılabildiğini belirtti. Dünya var oldukça jeotermal enerjinin var olacağını, bu yüzden yenilenebilir olduğunu, düzgün yönetildikçe sürdürülebileceğini söyledi. Jeotermal enerjinin çevre kirliliğine neden olmayacağına dikkat çeken Çanakçı, bunun önlemler alındığında mümkün olacağını, Türkiye’de hızlı jeotermalleşme ve yatırım sürecinde bunun arka plana atıldığını söyledi. Cihan Çanakçı, dışa bağımlılığı olmayan bir enerji türü olan Jeotermalin, Ülkemizin enerji bağımlılığı düşünüldüğünde kesinlikle iyi bir alternatif olduğuna dikkat çekti. 2008 yılından itibaren hızlı bir jeotermal enerji yarışına girildiğini belirten Çanakçı; seracılık, termal oteller ve elektrik santralleriyle 860 MW’ye ulaştıklarını ifade etti.

Konferansın diğer konuşmacısı Esin Siga ise Jeotermal Enerji üretmede yetişmiş personelin önemine dikkat çektiği konuşmasında, yetişmiş personel eksikliğinden duydukları sıkıntıları dinleyicilerle paylaştı. Kurulan herhangi bir jeotermal santrale yapılan yatırımın, normal şartlarda yaklaşık 40 milyon dolar harcanarak 5 senede karşılığının alındığını belirten Siga, yeterli eğitim almamış ara eleman sıkıntısı yüzünden bu yatırımın karşılığının 10 senede alınabildiğini belirtti. Jeotermal enerji santrallerinde yaşadığı teknik arıza ve kazaları, desteklediği görsellerle anlatan Siga, ADÜ Sürekli Eğitim Merkezi (ADÜSEM) ile gerçekleştirdikleri proje kapsamında, 17 Nisan’da başlayacakları 40 saatlik bir eğitimle Jeotermal Santrallerde çalışmak isteyen katılımcılara destek olacaklarını söyledi.

Sunumların ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan Çanakçı ve Siga’ya konferansın sonunda ADÜSEM Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Nacak tarafından teşekkür belgesi verildi.