Artvin’in Kafkasör Yaylası’nda yaklaşık 2 asırdan bu yana yaşatılan boğa güreşleri geleneğine bu yıl Efeler diyarının boğaları da davet edildi. Muğla ve Aydın’dan pehlivan boğalara özel hazırlanan tırlarla yola çıkan boğalar yaklaşık 1800 kilometre yol kat ettikten sonra Artvin’de Horanlarla karşılandı. Karadeniz’in boğaları ile dostluk için güreş yapacak olan Efeler diyarının boğaları Efeler diyarının Yörükleri ile Karadeniz’in uşaklarını kaynaştırması hedefleniyor.

Bu yıl ilk kez gerçekleşecek Türkiye Boğa Güreşi Şampiyonası, Boğacılar Spor Kulubü’nün organizatörlüğünde 13 Ağustos’ta Artvin’de gerçekleşecek. Rize, Muğla, Aydın, Erzurum ve Artvin illerinde yapılan boğa güreşlerinde kendi kategorilerinde birinci ve ikinci olmuş 44 boğa, Kafkasör Yaylası’nda arenaya çıkacak. Ağırlıklarına göre 5 farklı kategoride güreşecek boğaların ağırlıkları ise 430 ile 900 kilogram arasında değişiyor. Toplam 100 bin lira ödülün sahiplerini bulacağı şampiyonada, çeşitli etkinlik ve konserler de düzenlenecek. Şampiyonanın en önemli hedefi ise boğa güreşi geleneğinin yaşatılarak ülke genelindeki tüm Yörüklerin kaynaştırılması.

Yaklaşık 40 bin kişi izliyor

Artvin’de yaklaşık 2 asırdır yaşatılan boğa güreşlerine davet üzerine Efeler diyarı Aydın ve Muğla’dan da pehlivan boğaların katıldığını belirten Aydın Boğacılar Derneği Başkanı Çetin Arda, bu etkinlikle sadece Ege’deki boğacıların ve Yörüklerin değil ülke genelindeki tüm Yörüklerin kaynaşmasının hedeflendiğini söyledi. Bazı kişiler eleştirse de boğa güreşlerinin asırlık bir gelenek ve Yörükler için önemli bir kültür olduğunu belirten Başkan Çetin Arda, şampiyonaya giden Cumhur, Fırtına, Yakışıklı ve Ayvaz’ın yaklaşık 1800 kilometre yol kat ettikten sonra Artvin’e ulaştığını söyledi. Yaklaşık 40 bin kişinin izlediği boğa güreşi şenliklerinde bu yıl Aydın’dan Cumhur, Fırtına, Yakışıklı ve Ayvaz Boğaları da güreş tutacak. 13 Ağustos Pazar günü gerçekleşecek güreşlerin kıran kırana geçmesi bekleniyor.