Aydın İl Sağlık Müdürlüğü Eczacılık ve Tıbbi Cihaz Şube Müdürlüğü tarafından Aydın Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda öğrenci ve öğretmenlere akılcı ilaç kullanımı hakkında bilgi veriliyor.

Bu eğitimlerde doğru ilaç, doğru kişi, doğru zamanda, doğru miktarda ve doğru şekilde ilaç alımının önemli olduğu, kendiliğinizden ya da başkalarına danışarak ilaç alınmaması ve başkalarına ilaç tavsiyesinde bulunulmaması anlatılmakta, ayrıca teşhis konulmadan gereksiz yere antibiyotik kullanmamak gerektiği vurgulanıyor.

Aydın İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen önemli sorunlardan biridir. İlaçların yanlış ve uygunsuz kullanımı hem sağlığımıza hemde bütçemize büyük zarar vermektedir. Nezle, grip gibi mevsimsel hastalıklarda antibiyotiği çare olarak düşünmemeliyiz. Soğuk algınlığı veya grip virüslerin sebep olduğu hastalıklardan olup antibiyotik kullanmak fayda sağlamaz. Ayrıca antibiyotikler ateş düşürücü ve ağrı kesici değildir. Yalnız bakterilere etki eder. Antibiyotikler hekim gerekli gördüğünde reçete edilerek satılması gereken ilaçlardır. Yanlış antibiyotik kullanımı bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesine sebep olmaktadır. Bu sebeple dünyada olduğu gibi ülkemizde de ’Akılcı İlaç Kullanımı (AİK)’ çalışmaları başlatılmıştır. Sağlık Bakanlığımızca ’Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) Ulusal Eylem Planı 2014-2017’ yayınlanmıştır. Akılcı İlaç Kullanımının sağlanması konusunda farkındalığın oluşturulması ve toplum bilincinin artırılması amacıyla ilimizde de bu kapsamda eğitimlere devam edilmektedir. Müdürlüğümüz Eczacılık ve Tıbbi Cihaz Şube Müdürlüğü ve İlçe Sağlık Müdürlükleri personelleri tarafından Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okullarda öğrenci ve öğretmenlere yönelik eğitimler yapılmaktadır denildi.