Nazilli Belediyesi 8. Kültür Sanat ve Edebiyat Festivalinin 2. Gün konukları Yazar Etem Oruç, Posta Yazı işleri Müdürü Mehmet Coşkundeniz ve Yazar tarihçi Araştırmacı Sinan Meydan oldu.

Yazar Etem Oruç Umur Bey’den Atatürk’e Efelik tarihi konulu konuşmasında Efeliğin Umur Bey ile başladığını, Mustafa Kemal Atatürk ile sonlandığını belirtti. Efeliğin bir teşkilat, yürek işi olduğunu belirten Etem Oruç “Efelikte kadın erkek ayırımı yoktur. Efeleri egemen çevreler hep dışlamıştır. Kurt bunalırsa köye iner. İnsan bunalırsa dağa çıkar. İşte Efelerde böyle yapmıştır. Efeler pek çetelerin çökertilmesine sebep olmuştur. 24 efemizin İngilizlerin isteği ile zamanın padişahlarına öldürüldüğü bir gerçektir. Çakırcalı Mehmet Efe 15 yıl dağda kalan efelerimizden biridir. Bu kolay bir süreç değildir” dedi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün de efe soyundan geldiğini ifade eden Etem Oruç, Cumhuriyetin halkla kavuşmasından sonra Efelik Teşkilatının kendiliğinden bittiğini ifade ederek Cumhuriyete kadar hiçbir Efenin yatak ölümü görmediğini ancak Cumhuriyetten sora Efelerin normal şekillerde öldüğünü söyledi. Etem Oruç konuşmasının sonunda Efeliğin Umur Bey ile başlayıp Atatürk ile efendilik ile son bulduğunu vurguladı.