Aydın’a özgü ürünler, "Sizin oraların nesi meşhur?" sloganıyla bu yıl 7’ncisi düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı’nda (YÖREX) büyük beğeni topluyor.
"Sizin oraların nesi meşhur?" sloganıyla bu yıl 7’ncisi düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı (Yörex), Expo Center Fuar merkezinde Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, CHP ve MHP Antalya milletvekilleri Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Aydın Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, ATSO Başkanı Davut Çetin, ATB Başkanı Ali Çandır ve ilçe belediyeleri ile çok sayıda oda ve ticaret borsası başkanının katılımıyla açılışı gerçekleştirildi.
Antalya Ticaret Borsası’nın öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin desteğiyle 26-30 Ekim 2016 tarihlerinde EXPO Center’da bu yıl 7. si düzenlenen YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı’nda yine Aydın rüzgarı esti.
TOBB’a bağlı odalar olarak Aydın Ticaret Odası, Aydın Sanayi Odası, Didim Ticaret Odası, Kuşadası Ticaret Odası, Söke Ticaret Odası, Söke Ticaret Borsası, ve Nazilli Ticaret Odası aynı stand altında Aydın’ı ve yöresel ürünlerini tanıttı. Standda Aydın’ın incirinden, zeytinyağına, kestanesinden, deve sucuğuna ve yöresel oyunlarına kadar Aydın’ın tüm değerlerine yer verildi.
ANFAŞ Antalya Fuar Merkezi’nde düzenlenen YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı, 70 ilden binlerce yöresel ürüne ev sahipliği yaptı. “Sizin oraların Nesi Meşhur” sloganı ile düzenlenen YÖREX’te Aydın incirinden, Çanakkale Mevlevi tatlısına, Erzurum oltu taşından, Van kedisine, Zonguldak elpek bezinden, Finike portakalına, Devrek bastonundan Hereke halısına, Diyarbakır örgü peynirinden Kars kaşarına binlerce ürün ziyaretçiler ile buluştu. Fuarda 116 oda ve borsa, 13 kalkınma ajansı ve 200 firma ile 70 ilin yöresel ürünlerinin yer aldığı bildirildi.
Türkiye’nin Yurt Dışında Tanınmış İki Ürününden Biri Aydın İnciri
YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı’nın açılış töreninde TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise fuarın önemine değindi. Anadolu’nun tüm renklerinin burada toplandığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, pazarlama konusundaki sıkıntılara vurgu yaparak şöyle konuştu:
"Yüzlerce yöresel ürünlerimiz var ama bunu tanıtıp pazarlamayacaksak hiçbir önemi yok. İnsanlar artık doğal ve yerel ürünleri tercih ediyor. Yöresel ürünler isteniyor ve daha fazla para ödeniyor. Yörex ile milli değerlerimize sahip çıkıp kalkınmaya destek veriyoruz. 26 kalkınma ajansının burada yer almasını hedefliyoruz. Bugün burada sadece 13’ü var. Coğrafi işaretler biz başladığımızda yok gibiydi şu anda 159’a ulaştı. Binin üzerinde coğrafi işaret alacak ürün var. Bu işaretleri yurt dışına taşımamız lazım. Türkiye’nin yurt dışında tanınmış 2 işareti var. Biri Aydın inciri biri de Gaziantep baklavası. Bu ayıp bize yeter. Yarın bir gün şu ülke bizim ürünümüze sahip çıktı haberleri çıkacaktır" dedi.
Türkiye’nin kuzeyini güneyini, doğusu batısını bir araya getiren fuarın açılış töreninin ardından heyet, Aydın standını ziyaret etti. Heyeti karşılayan Aydın Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, Aydın İnciri’nin Avrupa Birliği’ndeki tescilinin Şubat 2016’da tamamlandığını, Aydın İnciri’nin dünyaya tanıtılmasına yönelik çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini söyledi. Başkan Ülken, heyete başkanlık eden TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na, Aydın’ın yöresel ürünleri ile birlikte incir çekirdeği yağı hediye etti.
YÖREX Yöresel Ürünler Fuarında ziyaretçiler tarafından oldukça ilgi gören Aydın standını, Sabah Gazetesi köşe yazarı Yavuz Donat’da ziyaret edenler arasında yer aldı. Donat, Aydın’ın yöresel ürünleri ve “Aydın İnciri”nin Avrupa Birliği’ndeki tescil süreci hakkında Başkan Ülken’den bilgi aldı.