Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘15 Temmuz Kahramanları ve Şehitleri’ temalı tiyatro, resim ve şiir yarışması sonuçlandı. Yarışmaya katılan eserler kitap haline getirilirken, dereceye girenlere ödülleri verildi. Tiyatro dalında birinci olan "Gecenin Yıldızları" isimli tiyatro eseri Salih Tozan Kültür Merkezinde ki seyircileri oldukça duygulandırdı.

Salih Tozan Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende verildi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan ödül töreninde İmam Hatip Lisesi öğrencisi olan ve Balıkesir güzel Kuranı Kerim okuma birincisi Hasan Kaan Deniz tarafından Kuran okundu. Daha sonra İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız bir konuşma yaparak, düzenlenen yarışmanın önemine değindi.

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, “Kefenini giyerek yola çıkmış Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısı ile sokaklara dökülen ve 28 gün boyunca vatan nöbeti tutan bu millet tarihte olduğu gibi o gün yine destan yazmıştır. Korkmayan, sindirilemeyen ve asla yolundan döndürülemeyen bir liderin arkasından giderek vatanımızın bekası için topyekun milletçe mücadele edilmiştir. Milletimizin kahramanlık destanı yazdığı o günü asla unutmayacağız. Bu millet darbelerin ezanları susturduğu günlerden ezanların darbeleri susturduğu günleri ortaya koyduğu iman gücüyle gerçekleştirmiştir” diye konuştu.

Yarışmaya giren eserler kitap haline getirildi

Çanakkale ruhunun 15 Temmuz’da yaşadığına şahit olunduğunu vurgulayan Başkan Uğur sözlerini şöyle tamamladı: “Baş veririz, dara düşeriz, şehit oluruz, gazilik makamına ereriz, anasız babasız, evlatsız, kardeşsiz kalırız. Son nefesimizi teslim etmeden bizden bu vatan topraklarını alamazsınız. Bizler, Çanakkale ruhunun 15 Temmuz’da bir kez daha yaşandığına şahit olduk. Bu ruh hep yaşamaya devam edecek. İşte bu nedenle 15 Temmuz’u bu anlamlı destanı hep hatırlamak için ‘15 Temmuz Kahramanları ve Şehitleri’ konulu tiyatro, resim ve şiir alanında Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile birlikte il genelinde ortaklaşa bir yarışma düzenledik. Toplamda 100 şiir, 50 resim ve 13 tiyatro eseri il bazında düzenlenen yarışmada değerlendirildi ve dereceleri belli oldu. Gelen eserlerden bir kitap oluşturuldu. 15 Temmuz ruhunu yaşatmak ve genç neslin gözünden 15 Temmuz’un nasıl algılandığını görmek istedik. Yarışmaya katılan öğrencilerimize ve etkinliğin düzenlenmesine emek veren herkese çok teşekkür ediyorum. 15 Temmuz şehitlerimize ve tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun inşallah. Gazilerimize Allah’tan şifalar diliyorum. Allah hepsinden razı olsun”.

Uğur; Bu tiyatro oyununu tüm Türkiye izlemeli

Tiyatro dalında birinci olan Gülser Mehmet Bollun Anadolu lisesi öğrencilerinin oynadığı "Gecenin Yıldızları" isimli tiyatro eseri Salih Tozan Kültür Merkezindeki seyircileri oldukça duygulandırdı. 15 Temmuz Kahramanı Şehit Ömer Halisdemir’i anlatan oyun sonunda tüm salon duygu dolu anlar yaşarken, oyuncular seyirciler tarafından ayakta alkışlandı. Oyun sonunda tiyatro eserinde rol alan öğrenciler ve oyunu sahneye koyan öğretmenler ödül ve hediyelerini Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’dan aldılar. Ödül töreni sonrası kısa bir konuşma yapan Ahmet Edip Uğur: "Öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi bu tiyatro oyunu için tebrik ediyorum. 15 Temmuz’u bize yaşattıkları için tebrik ediyorum. Bir defa daha 15 Temmuz’u bir defa daha yaşamış olduk. O gece sabaha kadar olanlar herşeyi ortaya koydular. Bu tiyatro oyununda görev alan gençlerimizi tebrik ediyorum. Bu oyunu Türkiye’nin her yerinde oynamaları lazım. Biz belediye olarak sponsor oluruz. Siz nereye istiyorsanız gönderelim. Bir defa daha unutmamak unutturmak için 15 Temmuz’u tüm Türkiye’ye yaşatalım" dedi.

Dereceye girenlere ödülleri verildi

Konuşmaların ardından şiir yarışmasında dereceye girenlere ödülleri Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Turan, İl Müftüsü İbrahim Öcüt, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız ve davetliler tarafından verildi.

Şiir yarışmasında dereceye girenler şöyle: Esra Çaldıran (1.), Ayşenur İlhan (2.), Mustafa Deniz Güner (3.)

Resim Yarışmasında dereceye girenler şöyle: Gülay Çakır (1.), Fatma Evren (2.), Ahmet Cincioğlu (3.)

Tiyatro yarışmasında dereceye giren eserler şöyle: Gecenin yıldızları (1.), 15 Temmuz gecesi (2.), Vur emri (3.)