Balıkesir’in Havran ilçesinde, 68 yaşındaki araba ustası Ahmet Büken, araba yapımı azalınca minyatür araba yaparak geçimini sağlamaya başladı. Fayton ve at heykeli de yapan Büken, günümüzde aksesuar yaparak geçinmeye çalıştığını söyledi.

Havran’da Hamambaşı mahallesi İnönü caddesinde, 11 yaşında çıraklıkla başladığı mesleğini sürdürmeye çalışan Ahmet Büken, öküz arabalarının tamamen kalkması ve at arabalarının da azalması üzerine minyatür at arabaları üretmeye başladı. At arabalarını tamir eden Ahmet Büken, minyatür arabaların yanı sıra fayton ve at heykelleri de yapıyor. İşini sürdürmeye çalıştığını anlatan Ahmet Büken, ahşap pulluk saplarını da yaptıklarını söyledi.

İşe 11 yaşandaki çıraklıkla başladığını anlatan 4 çocuk babası Ahmet Büken, ”Bu işe 11 yaşımda çıraklıkla başladım. Sağlığım iyi olduğu sürüce işimi devam ettireceğim. Bizimki, hem hizmet hem de himmet. Allah’a şükür hem kazanıyoruz, hem de dua alıyoruz. Eskiden at arabaları, öküz arabaları kağnılar vardı. Onların tamirleriyle uğraşıyorduk. Onlar azaldı bitti. Öküz arabası olayı kalmadı. At arabalarıda azaldı. Minyatürleri dekorları, bunun yanında süs için nostalji için faytonlar yapıyorum. Geçenlerde Kemer belediyesine bir fayton yaptım. Şimdi arkada gördüğünüz faytonda Ankara’ya gidecek. Bu arada çiftçilerede faydalı oluyoruz. Atlarla çekilen pullukların ahşap kısımlarını yapıyorum. Bunların kullanımını hala devam ediyor. İlkbahar ve sonbaharda bayır yerlerde yüksek yerlerde, traktörlerin çıkmadığı yerlerde bunlar kullanılıyor. Allah’a şükür işimizi bu şekilde devam ettiriyoruz” dedi.”