İZMİR (AA) - İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencilerinin, hastane, havaalanı gibi çok katlı ve büyük alanlarda istenilen yere ulaşılmasına yardımcı olmak amacıyla yön bulmaya yarayan akıllı telefon uygulaması geliştirdiği bildirildi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencileri Burak Çiçeksoy, Hakan Kayan, Oğuzhan Ulucan, Çağatay Kırmızıay ve Burcu Karaca, Embryonix Teknoloji Transfer Ofisi desteğiyle oluşturdukları projede, kaybolmanın ve zaman kaybetmenin önüne geçti.

Öğrenciler, hastane, belediye, havaalanı, adliye, plaza gibi karışık yapılarda aranan odaya ulaşılmasını kolaylaştırmak amacıyla "Navi Indoor Navigasyon" adıyla akıllı telefon uygulaması geliştirdi.

Öğrencilerden Burak Çiçeksoy, binaların yoğunluğunun artmasıyla karmaşıklaştığını, insanların ofisleri ararken vakit kaybettiğini ve soru soracak kişi bulamadığını aktararak, şunları kaydetti:

"İnsanlar, tanımadıkları karmaşık bir binaya girdiğinde, şaşkınlık yaşıyor. Adliye, hastane, sanat merkezleri gibi alanlarda, çoğu kez yönlerini kaybediyor. Günümüzde zaman kaybının maliyeti çok yüksek hale geldi. Bunları göz önüne alarak, binaların iç mekan haritasını çıkarttığımız uygulama geliştirdik. Bluetooth modülünü binanın içerisine yerleştirecek ve binanın iç mekan dijital haritasını çıkaracağız. Bu dijital haritaları, Android tabanlı mobil uygulamamıza yükleyeceğiz. Bu sayede kullanıcılarımız sadece Google Play üzerinden akıllı mobil cihazlarına uygulamayı indirerek, tüm dijital haritalara ulaşabilecek. Böylece kullanıcının sadece gitmek istediği yeri uygulamadan seçmesi yeterli olacak. Akıllı mobil cihazlar, kullanıcının gitmek istediği yeri, bina içinde gösterecek."

Projelerinde, klasik "bluetooth"ların yerine, daha az enerji tüketen "Bluetooth Low Energy (BLE)" kullandıklarını belirten Çiçeksoy, uygulamanın, havaalanları, müze, sanat merkezleri, okullar, hastaneler, belediyeler, plazalar ve fuarlar gibi çok odalı yerlerde kullanılacağını bildirdi.