Akıllı cihazlar hayatımızda büyük yer etmeye devam ederken özellikle akıllı telefon kullanıcılarının dikkat etmesi gereken uygulamaların sayısı da her geçen gün artıyor. Bu uygulamalar arayan kişinin kimliğini numara rehberinizde kayıtlı olmasa dahi gösterebiliyor.

Konunun uzmanları uygulamaların aslında kolaylık sağlaması için üretildiğini belirtirken arz ettikleri tehlikenin de gözden kaçırılmaması gerektiğini vurguluyor. Zira bu uygulamalar sayesinde numaranız istenmeyen kişiler tarafından erişilebilir veya sorgulanarak elde edilebilir hale geliyor.

ÖNCE ERİŞİM İZNİ İSTİYOR

Bu tip uygulamalar öncelikle rehberinize erişmek için sizden izin istiyor. Önünüze açılan bilgi penceresine yazılan izin metin anlaşılmamak adına kasıtlı olarak karışık terimlerle ifade ediliyor. Yani izin isteğini okumadan izin vermeniz sağlanmış oluyor. Böylece uygulamalar rehberinizdeki numaraları isimleriyle beraber kendi veri tabanına aktarıyor. Böylece tüm mobil uygulama kullanıcılarından edilen bilgilerle milyonlarca kayıttan oluşan bir rehber elde edilmiş oluyor.

Büyük bir haber sitesinin haberine göre bu uygulamaların verdiği hizmet karşılığında hiçbir ücret talep etmemesi de akıllara başka soru işaretleri getiriyor. Bu uygulamaların milyonlarca aboneden toplayarak oluşturduğu rehberdeki bilgilerle ne yapacağı ise bilinmiyor. Bir anlık dalgınlıkla uygulamaya izin verilmesi ileride tehlikeli sonuçların alınabilmesini olağan kılıyor.

Ayrıca uzmanlar bu uygulamanın telefonunuzda kurulu olması ancak kullanılmaması halinde dahi rehberinizdeki güncellenme hareketlerini izleyerek bilgilerini kendi veri tabanına aktarmaya devam ettiğini belirtiyor. Bu şekilde ortaya telafi edilemeyecek durumlar çıkabiliyor.

Kaynak: Beyaz Gündem (Hatice Yazar)