Akıllı telefonlarda ihtiyaç duyulan ve sıklıkla karşılaşılan uygulamalar hakkında detaylı şekilde yapılan araştırmalar, ülkemizde kullanılan uygulamaların kategori olarak ilk 10 tanesini ortaya çıkardı.

1- SOSYAL MEDYA UYGULAMALARI

Ülkemizde en çok ihtiyaç duyulan uygulamaların başında Whatsapp gibi kişisel iletişim uygulamaları başta olmak üzere Facebook ve Twitter’ın da aralarında bulunduğu sosyal medya uygulamalarının yoğun ilgi gördüğü ortaya çıktı.

Kullanım süresi ve yaygınlığı açısından birinci sırayı alan sosyal medya uygulamaları içerisinde arkadaş bulma platformlarını da içeren uygulamaların da değerlendirilmesi, diğer uygulamalara göre açık ara farkla sosyal medya uygulamalarını öne taşıdı.

2- GOOGLE HİZMETLERİ UYGULAMALARI

Aslında Google hizmetlerinin bulunmadığı bir akıllı telefondan söz etmek oldukça güçtür. Bu nedenle en çok kullanılan ve ihtiyaç duyulan uygulamalar arasında birinci sırada olmayı dahi hak ediyor. Çünkü internet tarayıcılarından harita uygulamasına kadar ve hatta Google Play ile akıllı telefonunun her yerini saran bu uygulamalar çok ihtiyaç duyulsa da sosyal medya kadar yoğun kullanıcıyı tutmakta sanıldığı kadar başarılı olamıyor.

Ancak Youtube gibi uygulamalar Google şirketine ait olduğundan bu uygulama geçirilen zaman ve yoğun ilgi görmesi bakımından öne çıksa da Youtube gibi uygulamalar araştırmada aynı zamanda sosyal medya sınıfında da değerlendiriliyor.

3- BİLGİ VE EĞİTİM TEMELLİ UYGULAMALAR

Bilgi ve eğitim temelli uygular ihtiyaç duyulan bir diğer popüler uygulamalar kategorisini oluşturuyor. Günümüzde yabancı dil eğitiminden kültür yarışmalarına kadar birçok uygulama eğitici ve bilgi sağlayıcı uygulama olarak göze çarpıyor. E-posta gibi ileti amaçlı kullanılan uygulamalarda bu sınıfta değerlendiriliyor.

4- OYUN UYGULAMALARI

Yapılan araştırmalarda bir diğer önemli ihtiyaç duyulan uygulamanın ise oyun uygulamaları olması dikkat çekiyor. Online oyunlardan basit teknik oyunlara kadar ve hatta yarışma oyunlarından uygulamalarına kadar birçok uygulama oyun uygulaması içinde de değerlendirildiğinden popüler uygulamalar arasında oyun uygulamaları öne çıkıyor.

5- HABER UYGULAMALARI

Güncel haberleri her ne kadar bir çoğumuzun sosyal medya ve diğer cihazlardan takip ettiğini düşünsek de haber uygulamalarının da akıllı telefonlarda en çok ihtiyaç duyulan uygulamalar listesine girmeyi başardığını görüyoruz.

6- MEDYA DÜZENLEYİCİ UYGULAMALAR

En çok ihtiyaç duyulan uygulamalar arasında dikkat çeken bir diğer uygulama sınıfı ise medya düzenleyici uygulamalardır. Resim, video ve ses düzenleyici uygulamalardan, medya üzerine efekt ve dosya formatı değiştiren uygulamalara kadar sürekli ihtiyaç duyulan uygulamalar bu sınıfta değerlendiriliyor.

7- ONLİNE METİNLER İÇEREN UYGULAMALAR

Bilgi amaçlı uygulamaların dışında da ayrı bir sınıf olarak değerlendirilen uygulama sınıfı olarak ülkemizde en çok ihtiyaç duyulan bir diğer uygulama türünün ise online metin okuma içerikli uygulamalar olması dikkat çekiyor.

Çok okuyan bir millet olmamakla her ne kadar öz eleştirilerimizin hedefinde olsak da aslında popüler uygulamalarımız arasında online kitap ve kitapçıkları, online dergi ve yazılı metin içerikli uygulamalara önem vermemiz dikkat çekiyor. Romandan ders kitaplarına kadar bu tarz uygulamaların çeşitlendiğini görüyoruz.

8- YARDIMCI HAYAT KOLAYLAŞTIRICI UYGULAMALAR

Hayat kolaylaştırıcı ve yardımcı uygulamalar sınıfında daha çok sürekli ama aralıklı kullanılan uygulamalar yer alıyor. Bu uygulamalar cihaz kumanda uygulamalarından, not hatırlatıcı uygulamalara kadar birçok uygulamayı kapsıyor. Ancak bu uygulamalarda ana özellik bir eylem hedefi olan değil, hedefe yönelik eylemde yardımcı ve pratik bir uygulama olması esas alınıyor.

9- İNDİRME UYGULAMALARI

İndirme uygulamaları genellikle yasal olamayan amaçlar için kullanılıyor olsa da maalesef yaygın kullanılan araç uygulamaları kapsamında ihtiyaç duyulan en önemli uygulama kategorileri arasında yerini almış durumda. Fakat indirme amaçlı uygulamaların daha çok veri indirme bulma ve yükleme gibi özelleri var. Bu nedenle trafik yoğunluğu nedeniyle uygulamalar popüler görünse de çok aşırı ilgilenilen ve dikkat çeken uygulamalar olarak anılmıyor.

10- SAĞLIK TAKİBİ UYGULAMALARI

Sağlık takibi uygulamaları son yıllarda yoğun bir artış gösteriyor. Diyet yapmaya yardımcı uygulamalar ve hamilelik rehberi uygulamalar gibi birçok uygulamaları içeren bu uygulamalar içerisinde alternatif tıp içerikli uygulamalara kadar birçok uygulama da değerlendiriliyor.