Peki, Türkiye’de 20 şehirden geçecek olan doğal gaz boru hattının ülke ekonomisine faydası ne olacak?
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) temeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte Azerbaycan ve Gürcistan mevkidaşları tarafından 17 Mart 2015 tarihinde Kars'ta atılmıştı.

Proje sayesinde Azerbaycan'ın Hazar Denizi'ndeki Şah Deniz-2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi'nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazı ilk etapta Türkiye'ye, ardından Avrupa'ya taşımak.

İlk çalışma Marmara Denizinde başladı

Kapsadığı alan ve üstlendiği ekonomik amaç düşünüldüğünde yüz yılın projesi olarak gösterilen boru hattı Gürcistan sınırındaki Ardahan’dan yola çıkacak.

Türkiye’de 20 şehirden geçecek olan hat, Yunanistan sınırındaki Edirne’nin İpsala ilçesine kadar uzanacak.

Toplam da 1850 kilometrelik doğalgaz boru hattının en kritik ayağını oluşturan 19 kilometrelik Marmara Denizi Geçişi için çalışmalar başladı.

Dev projede kullanılacak doğalgaz borularını yüzeyden metrelerce derinliğine indirilerek deniz tabanına yerleştirilecek.

Bu işlemi gerçekleştirmek için özel donanıma sahip bir gemi ÇanakkaleBiga’ya bağlı Kemer Köyü sahiline ulaştı. 

TANAP’ın ilk deniz bağlantısı inşa ediliyor

'Sapurakencana 1200' adlı ve Panama bandıralı gemi Kemer’e ulaşmakla da kalmadı, köyün sahilinden doğalgaz borularını denizin derinliklerine indirme işlemine başladı.

32 bin 504 groston ağırlığında ve 153 metre uzunluğundaki boru döşeme gemisiyle yapılan çalışmalar sayesinde TANAP'ın karadan ilk deniz bağlantısı da inşa edilmeye başlanmış oldu.

Buradan başlayarak 19 kilometrelik hat tamamlandığında dev doğalgaz boru hattı hem Marmara Denizi'ni geçecek hem Tekirdağ'a ulaşmış olacak. Böylece Azeri doğalgazı da bir anlamda Avrupa'ya ayak basmış olacak.

Fakat Azeri doğalgazının nihai tüketim noktası olan Avrupa ülkelerine tam olarak ulaşması için ise projenin üçüncü ayağının tamamlanması gerekiyor. Yani bir sonraki adımda uzunluğu yaklaşık 500 kilometreyi bulacak olan Trans Adriyatik Boru Hattı’nın (TAP) çalışmalarına geçilecek.

Kısaca TANAP nedir?

Başta da bahsettiğimiz üzere kısa adı TANAP olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin amacı, Azerbaycan'ın Hazar Denizi'ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi'nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın öncelikle Türkiye'ye, ardından Avrupa'ya taşınmak.

TANAP, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğal Gaz Koridoru'nu oluşturmaktadır.

TANAP, Türkiye Gürcistan sınırında Ardahan'ın Posof ilçesi Türkgözü Köyü'nden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne'nin İpsala ilçesinde son bulacak.

Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğal gaz aktaracak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı'na bağlanacak. Proje kapsamında Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir ve diğeri Trakya'da olmak üzere, ulusal doğal gaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer alacak.

TANAP’ın Türkiye’ye faydası ne olacak?

EPDK’nin verileri üzerinden Türkiye ekonomisine bakıldığında, doğal gaz talebinde son 10 yılda ciddi sıçrama yaşandığı görülebilir. Türkiye doğal gaz talebindeki artışa göre dünyada Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyor.

Uzmanlara göre sürekli artan doğal gaz talebini karşılamak için ilave kaynaklara ihtiyaç duyan Türkiye 2018’den itibaren TANAP’tan 6 milyar metreküp doğal gaz alarak artan doğal gaz ihtiyacını önemli ölçüde karşılayabilecek. Dahası Azerbaycan’ın Abşeron, Ümid, Babek, Alov, Dan Ulduzu, Zafar-Maşal, Nahçivan gibi diğer doğal gaz sahalarının üretime başlamasıyla bu rakam daha da artabilecek.

En çok kullanılan enerji yakıtı doğal gaz olan Türkiye’nin toplam enerji tüketiminin yüzde 35’i doğal gazdan, yüzde 29’u kömürden ve yüzde 27’si petrolden oluşuyor.

Tüketilen doğal gazın neredeyse tamamı ithal edildiğinden doğal gazın sürdürülebilir ve ekonomik fiyatlardan temin edilmesi ülkenin stratejik hedeflerinden biri konumunda. Bu bağlamda TANAP projesi Türkiye için önem arz ediyor.

Kaynak: Diriliş Postası (Muhammed Şimşek)