Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) 7. Dönem Meclis toplantısında konuşan Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, "Almanya’daki seçimlerden sonra ilişkiler normale dönecektir" dedi.

Kocaeli Sanayi Odası’nda yapılan 7. Dönem Meclis toplantısı Başbakan Yardımcısı Fikri Işık’ın da katılımıyla gerçekleşti. Toplantıya Işık’ın yanı sıra, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli İl Jandarma Komutanı J. Kıdemli Albay Osman Aslan, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve çok sayıda sanayici iş adamı katıldı. Toplantıda söz alan Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, "Almanya’daki seçimlerden sonra ilişkiler normale dönecektir" dedi.

"Tehditleri fırsata dönüştürmek için uğraşıyoruz"

Türkiye’nin fırsatlar ve tehditlerle dolu bir coğrafyada bulunduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, "Coğrafya olarak biz dünyanın merkezinde yaşıyoruz. Napolyon demiş ki ’Eğer dünya bir tek devlet olsaydı başkentti İstanbul olurdu.’ Bunun getirdiği inanılmaz fırsatlar var. Dünyanın en büyük en zengin pazarlarına ulaşma imkanımız var. Bunun getirdiği büyük riskler de var. Şu anda da var olan problemlerin yüzde 50’si bizim bölgemizde. Biz bu bütün tehditleri fırsata dönüştürmek için uğraşıyoruz. Fırsatları da ülkemiz için nasıl değerlendiririz bunun için çalışıyoruz. Kendi çalışmalarımız buna uygun yapmak durumundayız. Çok genç bir nüfusumuz var. Yaşlanan Avrupa’yı düşündüğümüzde bu büyük bir fırsat. Eğer bu genç nüfus iyi yetiştirilmezse çok büyük problemler ile karşı karşıya kalırız" dedi.

"Yerli otomobil konusunda tempomuzu arttırmak durumundayız"

Dünyada yaşanan dijital devrimi Türkiye’nin iyi değerlendirmesi gerektiğine değinen Işık, "Bu çok büyük fırsatlar sunuyor. Ama iyi değerlendirmezsek çok ölümcül tehlikeleri de var. Bu tehditleri fırsata dönüştürmek bizim elimizde. Özellikle küreselleşmiş bir dünyada bizim her türlü fırsatı en iyi şekilde değerlendirmemiz lazım. Şu anda Amerika’da elektrikli otomobil işiyle uğraşan bir şirket, yüz yıllık dev şirketlerin tamamını geride bıraktı. Elektrikli otomobil ile ilgili şu anda dünyanın en büyük otomobil firması haline geldi. Nedir bu firmayı dünyanın en değerli 4. otomobil fabrikası yapan şey? Bu dijital devrimi iyi değerlendirip bunu otomobil sektörüne uyarlamasıdır. Bizde çalışıyoruz ama rakiplerimiz bizden daha fazla çalışıyorsa o zaman biliniz ki daha da geride kalırız. Onun için çalışmalarımızda tempomuzu arttırmak durumundayız. AK Parti hükumetleri olarak çok yoğun mesai harcıyoruz" diye konuştu.

"Seçimlerden sonra Almanya ile ilişkilerimiz düzelir"

Son olarak Almanya-Türkiye ilişkilerine değinen Işık, "2017 Avrupa için zor bir yıl oldu. Avrupa’da seçimler vardı. Maalesef Avrupa’da son dönemde ırkçılık İslamofobi artmış durumda. Bunun bizi yansıttığı sorunlar var. Almanya’daki seçimlerden sonra ilişkiler normale dönecektir. Türkiye’nin gümrük bilirliği güncellenmesi konusundaki isteği sürüyor. Buna Avrupa’nın ve Türkiye’nin ihtiyacı var" şeklinde konuştu.