Bilim meraklılarını bilimle buluşturan STEM & Makers Fest/Expo etkinliği yaklaşık 3 bin ziyaretçinin katılımıyla Kocaeli Bilim Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Bilime meraklı her yaştan binlerce insanı bir araya getiren STEM & Makers Fest/Expo’nun Kocaeli ayağı, Nesibe Aydın Okulları’nın başarılı organizasyonuyla Kocaeli Bilim Merkezi’nde gerçekleştirildi. Ortaokul ve lise öğrencileri başta olmak üzere eğitimcilerin, velilerin ve bilime ilgi duyan her yaştan insanın yoğun ilgi gösterdiği etkinlik, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. M. Hilmi Çolakoğlu, Vali Yardımcısı Ahmet Büyükçelik, Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, Nesibe Aydın Okulları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mirkan Aydın, Nesibe Aydın Kocaeli Okulları kurucusu Atilla Malçok ve Musa Vayiç, Türkiye Genç İş Adamları Derneği Başkanı Dr. Ali Yücelen’in katılımı ile gerçekleşti.

Yaklaşık 3 bin kişi ziyaret ettiği etkinliğin açılış konuşmasını yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, “Kocaeli artık sadece sanayi kimliğiyle tanınmıyor. Tabii bildiğiniz gibi sanayi Kocaeli’nin en belirleyici ögesidir. Ancak Kocaelimiz son yıllarda yapmış olduğu kültürel ve turizm alanında yapımı olduğu ataklarla çok büyük bir kimlik kazandı. Bunun yanında Kocaelimiz artık bilim ve bilişim kenti olarak anılıyor. Kentimizde Türkiye’nin en büyük bilim seferberliği başlatıldı, şuanda devam ediyor. Büyükşehir Belediyemizin başlatmış olduğu ve kent genelinde yaygınlaştırmış olduğu bilgi evleriyle, akademi liseler ve okullara yapmış olduğu destekler ile bilime vermiş olduğu değerin en büyük göstergesidir” şeklinde konuştu.

Daha sonra konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. M. Hilmi Çolakoğlu, Kocaeli Büyükeşhir Belediyesi’nin bilime olmuş verdiği değerlerle bilimin geliştiğini söyledi. Düzenlenen Stem&Maker Fest Expo etkinliğinin bilimi özendirmesinde öncülük edeceğini belirten Çolakoğlu, etkinliğin düzenlenmesine vesile olan kişilere ve etkinliğe katılan firmalara teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından açılan stantların gezerek stant yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi alırken, etkinliği ziyaret eden binlerce katılımcı stantlardaki etkinliklerde gerçekleştirilen bilimsel çalışmaları deneyimleme fırsatı buldu. Kocaelli’nin yına sıra Yalova, İstanbul ve Sakarya’dan da çok sayıda katılımcının yer aldığı STEM & Makers Fest/Expo etkinliğinde Mekatronik, 3 boyutlu tasarım ve üretim, renklerin kimyası, robotik, ahşap tasarım, plastinasyon, matematik aşkı, mandala, elektronik, kodlama, robotik kodlama, robot, kriminal ve stem uygulamaları gibi yüzlerce bilimsel dalda yapılan çalışmalar katılımcılara tanıtıldı.

Yalova’dan Kocaeeli’ye bilimsel çalışmaları incelemek için geldiğini ifade eden Fen Bilgisi Öğretmeni Zekiye Çuhanar, “Fen bilgisi öğretmeni olduğum için bu tür aktiviteleri mesleğime daha çok yararlı olacağını düşünüyorum. Bu sebeple buraya geldim ve bu ortamı9 çok beğendim. Hem çalışabiliyoruz hem de bilgiler alıyoruz. Ben burada öğrendiklerimi gidiyor çocuklara öğretiyorum rahatlıkla. Onlarda kendilerini geliştirmek için öğrendiklerini uyguluyorlar” dedi.

İstanbul’dan Kocaeli Bilim Merkezi’ni ziyaret etmek için geldiğini söyleyen 6. sınıf öğrencisi kerem Aslan, “Buraya geziye geldik ve birçok etkinliğe katılarak çok şey öğrendik. Robotlarla ilgili bilgiler öğrendik ve arkadaşlarımla beraber kodlama yaptık. Böyle şeyler ilgimi çektiği için çok mutlu olduk buraya gelmekten” ifadelerine yer verdi.