İnsanların fiziki yapısı yaşadığı iklime göre gözle görülür şekilde farklılık gösterir. Özellikle ten rengi, vücut ve cilt yapısı gibi bazı özellikler bizim nasıl bir iklimde yaşamımızı sürdürdüğümüzü belli eder. Son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre bu özelliklerin arasında insanların yaşadığı bölge ve iklime göre burun yapılarında da değişiklik gösterdiği ortaya çıktı.

Büyük, küçük, kemerli, sivri, uzun; tüm bu burun yapıları bizim nemli ya da kuru bir iklimde yaşamamız sebebi ile etkilenebiliyor.
 
ARAŞTIRMA, ABD, İRLANDA VE BELÇİKA’LI BİLİM İNSANLARI TARAFINDAN YAPILDI

Bilimsel bir dergide kamuoyuna sunulacak araştırma sürecini ABD, Belçika ve İrlanda’ lı bilim insanları üstlendi. Araştırmaya göre; inanların burun deliği büyüklükleri nemli ve ılıman iklimden, daha kuru ve soğuk iklimlere göre farklılık gösterdiği ortaya çıktı. Araştırma sonucuna göre, nemli ve ılıman iklimde yaşayan insanların burun delikleri,  kuru ve serin yerde yaşayan insanların burun deliklerine göre daha büyük.

Ünlü bir araştırmacıya göre bu durumun sebebi, soğuk ve kuru havanın akciğerlerimize iyi gelmemesi. Araştırmacıya göre her insana ve her iklime uyum sağlayacak tek tip bir burun şekli yok. Yüzyıllar boyunca değişen hava ve iklim şartları, insanoğlunun da fiziki yapısını paralel şekilde etkilemiş. Atalarımızın burun yapılarının bizden farklı olması da bu duruma dayanıyor. Yani değişen dünya ile bizler de değiştik.

Araştırma için doğu ve güney Asya, batı Afrika ve kuzey Avrupa kökenli 476 denekten faydalanıldı. Bu deneklerin burunları 3 boyutlu incelenmek suretiyle analiz edildi. Yapılan bu uygulamanın sonunda, mucizevî duyu organımız olan burun, sadece iklim şartlarına göre değil, kültürel özellikler ve hatta cinsel partnerin kim olduğuna göre dahi farklılık gösterebiliyor.

Yürütülen bu çalışmayı ilgiyle takip edenlerin yanı sıra, gereksiz bulanlarda var. Araştırmaya katılmamayı tercih eden bir İngiliz bilim adamı, insanların burun yapılarındaki farklılıkların tamamen bir tesadüf olabileceğini savunuyor.

Araştırma geçmişten günümüze kadar değişim gösteren hastalık türlerine ve doğanın insan yapısını etkileme sürecinin daha iyi analiz edilmesine katkı sağlayacağı düşüncesi ile çok büyük ilgi görüyor.

Kaynak: Beyaz Gündem (Hatice Yazar)