Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl uluslararası alanda gerçekleştirilen Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi yayınlandı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı tarafından 8-10 Kasım tarihleri arasında Kocaeli Ticaret Odası Meclis Salonu’nda yapılan Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı’nın 13 maddelik sonuç bildirgesi açıklandı. Çalıştaya Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden ve kamu kuruluşlarından uzman 11 konuşmacı, Filipinler, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya’dan 6 davetli konuşmacı katılım sağladı. Ayrıca çalıştaya diğer illerden gelen belediye ve AFAD görevlileri, mühendisler, subay, astsubay rütbeli askerler, öğrenciler, sivil toplum kuruluşlarının üyeleri olmak üzere 800’den fazla dinleyici katıldı.
Kocaeli’nin 1999 depreminden sonra yaşadığı değişim hakkında görüş bildiren yabancı katılımcılar, kentin ve ülkenin deprem sonrası yaptığı iyileştirme ve şehirleşme başarısına dikkat çekerek bu deneyimin diğer ülkelere örnek teşkil etmesi gerektiğinin altını çizdi. Çalıştayda açıklanan sunumlardan hareketle özellikle kent için Deprem Erken Uyarı ve Acil Müdahale Sistemleri kurularak ilin deprem riskinin azaltılması konusunda çeşitli projelerin ivedilikle hazırlanarak hayata geçirilmesinin önemi benimsendi.
Çalıştay sonucunda açıklanan sonuç bildirgesi ise şöyle;
“Çalıştayda ana hedef Kocaeli ilinin yaşanan büyük felaket sonrası sağaltım, iyileştirme ve ileride olabilecek yeni bir afete hazırlık çalışmaları ile ilimizin afetler karşısında kazandığı deneyimlerin diğer illerdeki yetkililere ve uluslararası kamuoyuna aktarılmasıdır. Bu deneyim ve hızlı iyileştirme sürecinin afet yaşayabilecek diğer illere ve ülkelere örnek olması ve yaygınlaştırılarak aktarılması her konuşmacının vurguladığı önemli bir konu olarak ön plana çıkmıştır.”
“Çalıştayda depremin yanı sıra doğa kaynaklı diğer afetler ile teknolojik kazaların ve bu kazaların çevreye oluşturduğu riskler ve tehlikelere dikkat çekilerek yaşanan deneyimler, alınan önlemler ve uluslararası uygulamalar hakkında bilgi alışverişinde bulunulmuştur. Büyükşehir Belediyemizce deprem ve çevre korumaya yönelik sürdürülen çalışmalar ile ilimizin afet risklerini azaltmak için yaptırılan tüm projeler tanıtılmıştır.”
“Kocaeli’nde bulunan önemli sanayi kuruluşlarından Ford, TÜPRAŞ fabrikalarının sorumluları teknolojik kazaları önleme ve afetlerin zarar azaltması çalışmaları konusunda bilgi aktarmışlardır. Deprem riski herkes tarafından bilinmektedir. Bu depremlerin Kocaeli’ye etkileri ile ilimizde bulunan sanayi kuruluşları, AFAD ve yerel yönetimlerce bu tür afetlere karşı alınması gereken önlemlere ayrıca dikkat çekilmiştir. Çalıştayda sunulan sunumlardan hareketle özellikle ilimiz için Deprem Erken Uyarı ve Acil Müdahale Sistemleri kurularak ilimizin deprem riskinin azaltılması konusunda çeşitli projelerin ivedilikle hazırlanarak hayata geçirilmesinin önemi benimsenmiştir.”
“Kocaeli Büyükşehir Belediyemizce deprem ve diğer afetlere yönelik farkındalık oluşturmak ve çeşitli proje ve araştırmaların ilimizde yapılmasını sağlamak amacıyla geleneksel hale getirilen çalıştayın 2017 yılında da uluslararası ölçekte 4.’sü düzenlenmesi kararlaştırılmıştır. 2017 yılında gerçekleştirilecek 4. çalıştayda belediyemiz paydaşlarını arttırarak ilimizdeki Kocaeli Üniversitesi, TÜBİTAK MAM ve Gebze Teknik Üniversitesi’nden destek alarak daha geniş katılım ve kitlelere ulaşmayı hedeflemektedir.”