“Kullanıcı verilerini şirketlere satmak” ve “bu verilerin usulsüz kullanımını denetlememek” ile suçlanan sosyal medya ağı Facebook, bu kez de telefonlarına Facebook uygulaması yükleyen kişilerin konuşma ve mesajlaşma kayıtlarını satıyormuş.

“Kullanıcı verilerini şirketlere satmak” ve “bu verilerin usulsüz kullanımını denetlememek” ile suçlanan sosyal medya ağı Facebook, bu kez de telefonlarına Facebook uygulaması yükleyen kişilerin “Cep telefonu konuşmalarını ve kısa mesaj kayıtlarını tutmak” suçları ile meğer “Bizim bu b.klu hesapları” şirketlere satıyormuş!

Geçtiğimiz günlerde bir sosyal medya devi olarak tanımlanan Facebook’un skandalı hakkında haberlere imza atıldı.

Sosyal medya devi denilen Facebook, çıkan haberlere göre, 50 milyondan fazla kullanıcısının bütün bilgilerini (yapılan beğenilerden atılan mesajlara kadar) Cambridge Analytica veri analiz şirketi ile paylaşıyor.

Skandal, Cambridge Analytica şirketinin eski çalışanı Christopher Wylie'nin Facebook hesabından yaptığı güncel paylaşımlarla, Facebook'un "veri güvenliği kurallarını" nasıl ihlal ettiğini duyurmasıyla ortaya çıktı. 28 yaşındaki Wylie'nin Facebook hesabı, Twitter'dan yazdığına göre "gizli bilgileri yayınladığı" gerekçesiyle askıya alındı. Britanya hükümeti skandalın son derece kaygı verici olduğunu duyururken, iki Amerikalı Senatör Facebook'un patronu Mark Zuckerberg'den Kongre Komisyonu’nda hesap sorulmasını, Avrupa Birliği Komisyonu ise aydınlatıcı bilgi verilmesini talep etti. Facebook hisseleri tepetaklak oldu. Yaşanan bu olaylar, Cem Yılmaz’ın bir gösterisinde yaptığı espriyi akıllara getirdi.

FACEBOOK EMANETE HIYANET ETTİ

Cem Yılmaz’ın gösterisinde, “Pentagon’da sen konuşuluyorsun, emin ol” demesinden sonra acaba “Cem Yılmaz da CIA ajanı da bizleri zamanında uyarmış mıydı?” sorusunu akıllara getiriyor. Cem Yılmaz gösterisinde her ne dediyse hepsi gerçekleşti. Bu da insanların emanetine hıyanet eden Facebook’un sahibi Zuckerberg’in Cem Yılmaz’a attığı bir kazık olarak tarihe geçti. Yılmaz, tek kişilik gösterisinde Facebook hesaplarının CIA tarafından takibe alındığı söylentisini şu sözlerle eleştirmişti:

“Facebook’a fotoğraflarını koyuyorsun. İş arkadaşlarınla tatilde, Kumburgaz’da bikininin altı çıkmış, Kazlıçeşme sahilinde mangal yaparken. Sonra da diyorsun ki, ‘CIA bu hesaplara bakıyormuş.’ Ulan CIA senin o b.klu hesabını ne yapsın. Pentagon’da sen konuşuluyorsun, emin ol.”

Gösterinin yapıldığı dönemde Cem Yılmaz’ın kullandığı bu sözler tabii ki o zamanlar bir söylenti olarak toplum arasında dolanan dedikodulara bir mizahi eleştiriydi. Bugün ise gerçekleşen gelişmelere baktığımızda aslında insanların ne kadar haklı olduğunu görüyoruz.

BATI BUNU HEP YAPIYOR

TRT Haber Spikeri İsmet Topaloğlu'nun Perpa Genç İş Adamları Platformu'na verdiği diksiyon dersinde değindiği önemli bir başka insan analizi daha var. Topaloğlu, Reuters Haber Ajansı’nın yaptığı bir çalışma hakkında örnek vermişti. Reuters’ın 250 bin insan üzerinde ses ve görüntü kayıtlarıyla bir çalışma yaptığını belirten Topaloğlu, şunları söylemişti:

“Reuters sadece haber toplayan veya fotoğraf çeken bir haber ajansı değil. Reuters yönetimi 250 bin insan üzerinde ses ve görüntü kaydı yapmıştır. Bu ses ve görüntü kayıtlarını Londra’ya getirdiler. Dünya çapında konuşma ve davranış uzmanlarına bu ses ve görüntü kayıtlarını izlettirerek, lider nasıl yetiştirilir, konuşmacı nasıl yetiştirilir, iç dönük ve dışa dönük insan modelleri üzerinde çalışma gerçekleştirdiler.”

Günümüz teknolojisine ve imkanlarına sahip olan sosyal medya devi Facebook ise şu an bu çalışmasının daha büyüğünü yapıyor. Ayrıca, bu sosyal ağı telefonuma indirerek, ardından bu propgramın telefondaki dolayısıyla hayatımızdaki her türlü bilgiye erişebilmesine izin vererek, kişiliğimizi ve hayatımızın büyük bir bölümünü altın tepsiyle kendi ellerimizle sunuyoruz.

Yapılması gereken programı telefondan silmek ise evet bu bir çözüm ama sadece başlangıç. BBC Türkçe’ye röportaj veren Teknoloji danışmanı Can Duruk, silmenin “bir çözüm olmadığını” savunuyor. Facebook’u silmenin bir avantaj olduğunu belirten Duruk, şunları söyledi:

“Facebook’u sildikten sonra daha çok bilgi vermediğin sürece senin değerin Facebook için azalıyor. Sigarayı bırakmak gibi. Tamam yıllarca sigara içtin, ciğerlerine geri dönülemez zarar verdin. Bu içmeye devam et demek değildir. Eğer burada ters bir şey varsa bunu durdurmamak için bir sebep yok.”

Facebook ile bütün verilerin ele geçirilmiş olabilir. Sağlığın için sigarayı bırak, güvenliğin için Facebook’u bırak.

Kaynak: Diriliş Postası (Emre Şentürk)