Toyota Boshoku Motor Corporation, kısmi felç sonucu yürüme yetisini kaybeden hastalar için giyilebilir robotik bacak geliştirmek için kolları sıvadı.

ABC News’in haberine göre Fujita Sağlık Üniversitesince geliştirilen sistemin adı Welwalk WW-1000. Felçli bireylerin dizlerinin alt kısmına bağlanarak kullanımı sağlanan cihaz motorize-mekanik bir çerçeveden oluşuyor. Hastalar bu cihazı ayakkabı giyer gibi giyerek özel bir yürüyüş bandında pratik yapabiliyor.

ÖNCELİK JAPONYA’DAKİ HASTANELERİN

Toyota Motor Corp. geçtiğimiz çarşamba günü bir etkinlik düzenleyerek WW-1000’i basına tanıttı. Şirket bu cihazdan öncelikle 100 adet üretip Japonya’daki hastanelere kiralamayı düşünüyor. Bu hizmeti hastalarına sağlamak isteyen hastanelerin isterse tek seferde 1 milyon yen (33bin 500 lira) isterse ayda 350bin yen (11bin 750 lira) ödemesi gerekecek.

PROTEZDEN FARKLI

Cihazın sıradan protez bacaklardan farkı ise felçli olan bacağı tekrar işlevsel kılması. Cihazı uyluk, diz, ayak bileği ve yağına bağlayan bir felçlinin bacağını nasıl tekrar hareket ettirdiği düzenlenen etkinlikte gösterildi. Gösterimde vücudu yukarı bağlı bir şekilde desteklenen kadın, dizini kolayca kıvırıp düzleştirebildi. Cihaz sensörler aracılığıyla hareketleri öngörerek sonraki adımları düzenliyor. Ayrıca doktorlar bir panelden robotik bacağın hareketlerini düzenleyip kontrol edebiliyor.

BİR BENZERİNİ HONDA YAPMIŞTI

Sistem aslında yıllar önce Honda tarafından yapılan Asimo adlı robotta kullanılmıştı. Ancak sistemin felçli uzuvlara entegre edilerek tekrar işlevsel hale getirilmesi fikri Toyota mühendisleri tarafından ortaya atıldı.

İHTİYAÇLAR ÇÖZÜMÜ DOĞURDU

Yaşlanan nüfusuyla dikkat çeken Japonya’da aslında bu tip ortopedik rahatsızlıklar gün geçtikçe artıyor. Yürüme bozukluğu, kısmi felç ve benzeri rahatsızlıklar yaşayan hastaların bulunması firmayı böyle bir buluş yapmaya yönlendirdi denilebilir. Uzmanlara göre iyileşme sürecindeki hastalara doktorlar tarafından verilen destek çok ayrıntılı olamıyor ve bu yüzden üretilen robotik bacağın ayrıntılı desteği sayesinde iyileşme sürecinin çok daha kısa bir süreye ineceği öngörülüyor.

Daha önce farklı enstrümanlar çalabilen robotlar gibi farklı işlevlere sahip robotlar üreten Toyota, Welwalk gibi yenilikçi buluşlarla robotları sadece eğlence amacıyla kullanmamak istiyor. Özellikle tıp alanında yatalak hastalar gibi hassas kitlelere hitap eden ürünler geliştirmek istediklerini belirten Toyota yetkilileri, önümüzdeki yıllarda birçok kolaylığı hastalara sağlayacak gibi duruyor.

Kaynak: Beyaz Gündem (Hatice Yazar)