Dünyaca ünlü fizikçi Stephen Hawking 76 yaşında hayat gözlerini yumdu. Hawking’in teorik fizik üzerine yaptığı çalışmalar ona sayısız ödül kazandırdı ve onu dünyayı anlamada anahtar konuma getirdi.

Dünyaca ünlü fizikçi Stephen Hawking 76 yaşında hayat gözlerini yumdu. Hawking'in teorik fizik üzerine yaptığı çalışmalar ona sayısız ödül kazandırdı ve onu dünyayı anlamada anahtar konuma getirdi. Aşağıda kendisini hatırlayabileceğiniz hayatı ve çalışmaları hakkında beş özellik buluınmaktadır.

1. 21 YAŞINDA ALS TANISI KONULDU

Bu hastalık nedeniyle tekerlekli sandalyeye bağımlı kalan Hawking dünya ile bilgisayarlı bir ses sitemi üzerinden konuşuyordu. ALS tanısı konulduktan sonra kişilerin ortalama yaşam süresi umudunun üç yıl olduğu doktorlar tarafından dile getirilmekte ve sadece yüzde 5 oranında hasta 20 yıl veya daha fazla yaşayabilmektedir. Genetik ise Hawking'in yaşam mücadelesinde anahtar rol oynadı. Erken yaşlarda bu hastalığa yakalananların daha uzun süre yaşama ihtimalleri olduğu belirtiliyor.

2. EN BÜYÜK KEŞİFLERİNDEN BİRİ KARA DELİKLERDİ

Ekip arkadaşı bilim insanı Roger Penrose ile çalışarak Hawking Albert Einstein'in izafiyet teorisinin zamanın ve yeryüzünün kesin bir başlangıç ve nihayete sahip olduğunu keşfetti. Bu ise kara deliklerin tamamıyla kara olmadığı, radyasyonu emip nihayet yok olduğu teorisine kapı araladı.

3. KİTABI REKOR KIRDI

1988 yılında Hawking bilim insanı olmayan sıradan insanları hedef alarak dünyaya dair nasıl başladığı ve ne zaman sona ereceğine dair kökten soruları cevaplayan bir kitap yazdı. Beş yıldan fazla The Sunday Times satış listelerinin tepesinde yer alan kitap, 2014 itibarıyla bütün zamanların en çok satan kitabı listesine de girdi.

4. 12 ONUR DİPLOMASINA SAHİP

Profesör Stephen Hawking yine bizi dünyanın dayanılmaz sıcak olacak geleceği hakkında uyardı.

5. İNSANLIK İÇİN ENDİŞELİ

Hawking dünya vatandaşlarının 600 yıl içinde dünyayı bir ateş topuna döndürecek kadar enerji tükettiklerini ve bunun kendisini endişelendirdiğini belirtiyordu.

Kaynak: Time Türk