TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Kredi kartı ile alışverişin taksit sayısı 9 aydan 12 aya, bireysel kredi taksit sayısının ise 36 aydan 48 aya çıkarılması piyasaları olumlu etkiler” dedi.
Kredi kartlarının ve tüketici kredileri taksit sayılarının artırılmasının ekonomiyi olumlu etkileyeceğini söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Kredi kartı ile alışverişin taksit sayısı 9 aydan 12 aya, bireysel kredi taksit sayısının ise 36 aydan 48 aya çıkarılması piyasaları olumlu etkiler. Ayrıca bankaların kredi kartlarının ve bireysel kredilerin mevcut borç bakiyelerini vatandaşın istemesi halinde riski paylaşarak 72 aya kadar vadelendirmesi de piyasada rahatlama sağlayacaktır. Ama uygulanacak faiz astronomik olmamalı, devletin borç yapılandırmasında uyguladığı yıllık yüzde 4,5 faiz oranı baz alınmalıdır” ifadelerini kullandı.
“Düşük faiz ile yapılandırma yapmalı”
Kredi kartı borçlarına uygulanan gecikme faizinin aylık 2,52 yıllık bileşik yüzde 33,05 olduğunu ve 3 yılda borcun yüzde 100’e katlandığını belirten Palandöken, “Temmuz 2016 tarihi itibari ile 2 milyon 067 bin vatandaşın kredi kartlarına 7 milyar lira civarında takibe düşmüş. Tüketici kredilerine ise 1 milyon 756 bin kişinin 10 milyar lirayı aşkın borcu takipte. Birikmiş toplumsal büyük bir sıkıntının azaltılması için bir defaya mahsus 72 ay vadeye kadar borç yapılandırması yapılacak olması bankalara da, vatandaşa da, piyasalara da olumlu etki yapacaktır. Bankalar alacaklarını tahsil etmek istiyorsa düşük faiz ile yapılandırma yapmalıdır. Borçların ödenebilmesine uygun zemin hazırlamak için devletin borç yapılandırmasında uyguladığı yıllık yüzde 4,5 faiz oranını geçmemelidir. Yoksa 72 ay borç ödemek vatandaşa yük olacaktır” diye konuştu.
“Banka borçlarını yapılandırmak kamuya olan borç ödemesini de kolaylaştıracak”
Kredi kartları ve bireysel kredi borçları aynı zamanda vergi ve prim borçlarını ödemeye de engel olduğunu vurgulayan Palandöken, “Bankalar vergi ve prim borcu olan esnafa kredi vermiyor. Esnaf hem banka borçlarını hem de kamuya olan borçlarını ödemek için sıkıntı yaşıyor. Kredi kartlarını ve bireysel kredi borçlarının yapılandırılması aynı zamanda esnafın vergi ve prim borçlarını ödemesine de kolaylık sağlayacaktır” şeklinde konuştu.