Balıkesir’in Edremit ilçesinde icatları ile tanınan AR-GE Firması Sahibi Faruk Durukan, son olarak geliştirdiği karasu üretmeyen butik zeytinyağı üretim makinesini tellal tutarak tanıttı.

Zeytinyağı üretiminde ortaya çıkan ve doğaya büyük zararlar veren zeytin karasuyu konusunda çalışmalar yürüten AR-GE Firması sahibi Faruk Durukan yeni geliştirdiği sistem ve butik zeytinyağı üretim makinası ile dikkatleri tekrar üzerine çekti.

Bir evin odasına rahatlıkla sığabilecek boyutlarda olan yeni sistem; sıfır karasu atığı ile ilgi çekiyor. İşlenen zeytinler çekirdek, zeytin eti ve zeytinyağı olarak ekonomiye kazandırılıyor. Durukan, geliştirdiği cihazı duyurmak için Osmanlı’da yeniliklerin duyurulmasında büyük rol oynayan tellalları kullandı. Durukan yeni ürününü tellal tutarak tanıtmaya tercih etti.

Faruk Durukan “Yaptığımız makine tamamen Türk Bilim İnsanları, Türk Mühendisleri ve Türk İşçileri tarafından geliştirildi. Dünyada 3 bin yıldan beri zeytinyağı üretilmekte. Fakat bu zeytinyağları üretilirken "zeytin karasuyu" denilen ve bir litresi 100 ton suyu kirleten karasu çıkmaktadır. Bu makine üretiminde dünya bu güne kadar İtalyan ve İspanyol’ları takip etmiştir. Ama bizim şu an üretmiş olduğumuz makine hem butik olması, hem zeytin çekirdeğini ayrı alması, zeytinyağını ayrı alması ve en sonunda da zeytin etinin ve zeytin tozunun gıda maddesi olarak kullanılması önemli. Bu dünyada bir ilk. Ecdadımız dünyaya yıllardır medeniyet götürmüştür. Biz de bundan sonra dünyaya medeniyet öğretmeye devam edeceğiz.”dedi.